11:09 / 25.06.2015 Происшествия

«БРСМ-Нафта» заявляє про рейдерське захоплення нафтобази у Переяславі-Хмельницькому

Сьогодні, 25 червня 2015 року, близько восьмої години ранку відбулося рейдерське захоплення нафтобази компанії «БРСМ-Нафта» у Переяславі-Хмельницькому Київської області. На територію нафтобази зайшла група озброєних людей, які представилися правоохоронцями, проте не надали жодної інформації про те, який підрозділ вони представляють, які правові підстави захоплення нафтобази і чи є на це відповідне рішення суду. Компанія вбачає у цих діях продовження серії рейдерських атак, в тому числі, й за прямої підтримки діям рейдерів з боку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

«Ми глибоко занепокоєні, що наразі продовжується ганебна практика попередніх часів, коли правоохоронці стають інструментом для віджиму бізнесу з іноземними інвестиціями. Якщо це захоплення нафтобази ініційоване керівництвом правоохоронних органів, вони повинні розуміти, що спроби віджиму бізнесу тягнуть за собою кримінальну відповідальність. Раніше ми думали, що тиск на компанію – це справа рук наших конкурентів. Тепер ми розуміємо, що це цілеспрямована атака, в якій задіяне керівництво правоохоронних органів: починаючи від вибуху тротилу на наших АЗК і закінчуючи терактом у Васильківському районі, захопленні нафтобази у Переяславі-Хмельницькому і вибиванням потрібних рейдерам свідчень з керівництва компанії», - наголосив керівник департаменту стратегічного маркетингу мережі АЗС «БРСМ-Нафта» Олександр Мельничук.

«Наша компанія вимагає від керівництва правоохоронних органів негайно припинити спробу захоплення майна мережі АЗС «БРСМ-Нафта» і розпочати неупереджене розслідування терактів на об’єктах компанії. На сьогодні розслідування серії терактів не відбувається, керівництво правоохоронних органів демонструє повну бездіяльність. Якщо не припиниться тиск, будемо змушені вдаватися до публічних кроів, в тому числі, й до звернень в європейські інстанції», - додав Олександр Мельничук.

У компанії рейдерське захоплення нафтобази пов’язують з тим, що міністру МВС Арсену Авакову могло не сподобатися відкрите звернення європейського інвестора компанії «БРСМ-Нафта» Роланда Піпера до Президента України Петра Порошенка, у якій Роланд Піпер просить Главу Держави захистити європейські інвестиції в Україні від рейдерів, диверсантів та керівництва правоохоронних органів.

У зверненні йшлося про те, що поки не відбулося розслідування, передчасні висновки про причини пожежі на нафтобазі, звинувачення до керівництва компанії та заяви про арешт її майна з боку чиновників є неприпустимими. Такі непрофесійні дії представників влади можуть поставити під сумнів подальше інвестування в Україну.

За словами інвестора, порушення українськими високопосадовцями законної процедури розслідування щодо компанії «БРСМ-Нафта» відлякує іноземних інвесторів від України.

«Група інвесторів, що входить до складу FreezeOil, попросила мене призупинити інвестиції в Україну. Ми чекаємо дій від президента Порошенка, які би вказували на те, що інвестувати в Україну безпечно. Чекаємо на професійні дії і з боку уряду, інакше є загроза, що такі інциденти повторюватимуться», – заявив керівник голландського інвестиційного фонду FreezeOil Роланд Піпер.