14:50 / 16.06.2015 Происшествия

Експерт: Пожежа на нафтобазі під Васильковим – теракт та переділ ринку

За словами політичного експерта Володимира Цибулька, найбільш імовірна причина масштабної пожежі та вибухів на нафтобазі поблизу Василькова – організована диверсія, яка може бути складовою кампанії з переділу вітчизняного ринку нафтопродуктів. Адже минулого року ми могли спостерігати не лише серію вибухів на АЗК компанії «БРСМ-Нафта», а й повну бездіяльність керівництва СБУ та МВС у розслідуванні диверсій на автозаправних станціях.

«Пожежа на нафтобазі «БРСМ-Нафта» поблизу Василькова, найбільш імовірно, викликана терактом, а тривалість та невелика успішність боротьби з вогнем можуть свідчити про саботаж з боку керівництва ДержНС. Є дві можливі причини бездіяльності керівництва ДержНС: призначення непрофесійного очільника служби Чечьоткіна і можлива зацікавленість вищого керівництва МВС в участі в перерозподілі ринку нафтопродуктів», – наголосив політичний експерт Володимир Цибулько.

«Там не така проста ситуація, і вона пов’язана, швидше за все, або з терактом, або із саботажем. Очевидно, що головним завданням була не тільки ліквідація пожежі. Зрозуміло, що обставини не дозволяли так швидко ліквідувати загоряння, але це ще є своєрідна робота над переділом ринку. Мені здається, що поведінка ДержНС дуже нагадувала анекдот про пожежників, які їхали гасити податкову інспекцію», – говорить експерт. 

За словами Володимира Цибулька, такі підозри породжені й підкріплюються, насамперед, поведінкою представників влади та різних державних органів щодо ситуації на нафтобазі.

«Найголовніше – ще не загасивши пожежу, влада наробила таку купу політичних оцінок цій події, що це викликає дуже велику підозру про природу пожежі, причини того, як воно спалахнуло. Це притому, що на нафтобазу досі не зайшов жоден незалежний експерт. У будь-якій європейській країні політик після таких передчасних висновків про причину пожежі мав би піти у відставку. Після таких заяв голові СБУ та міністру МВС варто знайти виправдання публічному тиску на перебіг слідства та на компанію «БРСМ-Нафта» європейського інвестора Роланда Піпера», – зазначає експерт.

Той факт, що ситуація почала обростати неймовірною кількістю версій, на думку Володимира Цибулька, яскраво демонструє, що керівництво МВС та СБУ й справді не зацікавлене у швидкому вирішенні проблеми.

«Уся ця історія, швидше за все, буде обростати численними версіями і, як не дивно, ці версії буде породжувати як не МВС, то ДСНС або ж СБУ. Я думаю, що сценарій аж занадто провокативний, і, якщо не буде здійснено оргвисновків та кадрових перестановок, то це породить додаткову хвилю нових подібних провокацій», – підсумував Володимир Цибулько.