00:12 / 28.05.2015 Происшествия

Примітивна вигадка або чистий фейк? Депутат шукає спосіб судитися з інтернет-сайтом

Журналіст має право не розкривати джерело інформації або інформацію, яка дозволяє встановити джерела інформації, крім випадків, коли його зобов'язано до цього рішенням суду на основі закону.

Прес-служба МДО «Депутатський контроль» зв’язалася телефоном із редактором Інтернет-видання Версии.сom – Олександром (ім’я – єдине, що вдалося дізнатися про ЗМІ) з проханням надати докази для підтвердження фактів, оприлюднених у матеріалі «Правоохранители проверяют факт получения нардепом Поляковым $300 тысяч взятки от одесских контрабандистов» від 25 травня 2015 року, та повідомити про джерело у МВС України, на яке посилається ЗМІ.

Редактор категорично відмовився підтвердити оприлюднені факти та повідомив, що джерело побажало залишитися анонімним, інформує прес-служба. У той же час у Міністерстві внутрішніх справ не підтвердили жодного факту з викладених на сайті http://versii.com.

Отже, цей матеріал може сприйматися як тиск на народного депутата України з метою перешкоджання виконанню депутатських повноважень, оскільки Максим Поляков здійснює депутатську діяльність щодо протидії корупції в державних органах, наголошує прес-служба.

Згідно з чинним законодавством, зокрема ч. 3 ст. 25 Закону України «Про інформацію» визначено: «Журналіст має право не розкривати джерело інформації або інформацію, яка дозволяє встановити джерела інформації, крім випадків, коли його зобов'язано до цього рішенням суду на основі закону». Тому народний депутат зараз готує позовну заяву. Процедуру її подачі ускладнює відсутність будь-яких контактних даних Інтернет-видання http://versii.com, тож відповідач залишається невстановленим.

На прохання прес-служби МДО «Депутатський контроль» повідомити юридичну та фактичну адресу редакції ЗМІ отримали категоричну відмову редактора. Також він ухилився від зустрічі для підтвердження викладених у матеріалі фактів.

"Як бачимо, анонімність у мережі Інтернет є суспільно шкідливим явищем, яке сприяє правопорушенням та має бути подоланим, у тому числі за допомогою суспільства, держави та правоохоронних органів.

Тому просимо медіа-спільноту та всіх свідомих громадян допомогти у пошуку юридичної та фактичної адреси «партизанського» Інтернет-видання Версии.сom (http://versii.com) для встановлення справедливості та притягнення винних осіб до відповідальності, припинення практики, коли Інтернет стає інструментом для поширення недостовірної інформації, порушує права і законні інтереси громадян, в тому числі принижує честь, гідність і ділову репутацію", - заявляють у прес-службі "Депутатського контролю".