20:21 / 11.06.2024 Происшествия

Українські силовики, замість того, щоб воювати на фронті, мужньо борються з порнографічними зображеннями

До суду скерували обвинувальний акт у кримінальному провадженні про неодноразове розповсюдження 43-річним жителем Каменя-Каширського зображень порнографічного характеру.

Про це інформує прокуратура Волині.

У березні 2024 року правоохоронці зафіксували понад 70 епізодів надсилання ним іншим абонентам файлів, які містили порнографію.

Обвинувачений, який щиро розкаявся у вчиненому, невдовзі постане перед судом.

Санкцією ч.3 ст. 301 ККУ за поширення зображень порнографічного характеру, вчинене повторно, передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

За даними Єдиного звіту про кримінальні правопорушення в Україні, за 2022 рік за ст. 301 ККУ «Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів» було обліковано 785 правопорушень, за 704 вручено повідомлення про підозру, 667 проваджень направлено до суду з обвинувальним актом. 112 справ закрито за відсутності належних підстав та/або доказів.

Однак часто до кримінальної відповідальності притягуються особи за діяння, які не є суспільно небезпечними. Це можна розглядати як обмеження прав громадян, адже згідно зі статтею 43 Конституції України, «кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується».

Народні депутати задумалися про декриміналізацію порно. По-перше, полювання за вебкам-моделями відволікає правоохоронців від розслідування справжніх злочинів. Оскільки за статтею 301 ККУ наразі криміналізовані фактично будь-які діяння, пов’язані з порнографією, то під обвинувачення можуть підпадати і відправки приватних «хтивок», і розміщення власних роликів подружніми парами на Pornhub, і пересилка нюдсів волонтерками і волонтерами ТерОнліфанс за донат на ЗСУ, 
зберігання або створення картин з еротичними сюжетами і гіпотетично навіть позичання друзям книг по сексуальному здоров’ю.

Для розслідування великої частини таких кейсів неефективно витрачається час і ресурси правоохоронних органів. Зокрема, на слідкування за акаунтами чи діяльністю підозрюваних та здійснення контрольних закупівель. Так, наприклад, у справі з притягненням до відповідальності української блогерки OnlyFans, яку правоохоронці відкрили у травні 2021 року, слідчий зробив три контрольні закупівлі контенту блогерки.

При цьому виникає чимало приводів для зловживань та корупції з-боку правоохоронців. Так, у січні 2022 року було викрито старшого інспектора відділу кіберполіції у Волинській області, який вимагав від вебкам-моделі $1500 за не притягнення її до відповідальності за розповсюдження порнографії.

За 301 статтею ККУ українців притягують до відповідальності, інколи не менш суворої, ніж за реальні злочини. Різні види порушень тягнуть за собою покарання у вигляді штрафів приблизно від 17 000 до 85 000 грн та арешту на строк до семи років! При цьому, деякі судові вироки просто абсурдні.

Підготувала: Ніна Петрович