22:55 / 21.05.2024 Происшествия

"Народні умільці" України друкували посвідки на проживання в ЄС (відео)

Підпільні типографії, які виготовляли й продавали підроблені українські та європейські документи розташовувалися в орендованих квартирах та власних помешканнях фігурантів у Харкові та Мукачеві.

За інформацією СБУ, підозрювані продавали навіть підроблені «посвідки» на проживання у країнах Європейського Союзу.

За даними Нацполіції, там встановили спеціальне комп’ютерне обладнання та принтери для друку підроблених документів на пластикових картках з використанням голографічної плівки.

Можна було придбати підроблені водійські посвідчення, ID-картки та інші документи українського та європейського зразка, включно з посвідками на проживання в Польщі, Німеччині, Словаччині, Латвії, Чехії та інших країнах Європи. Коштувало це від 300 до 700 доларів. Сума залежала від виду та кількості підробок, розповіли правоохоронці.

Щодня фігуранти випускали до 40 підробок. Готову продукцію вони пропонували у спеціально створених Telegram-каналах, а її відправлення здійснювали через поштові сервіси.

В організації схеми підозрюють 33-річного уродженця Дніпропетровської області, який, за даними слідства, залучив ще дев’ятьох людей з різних регіонів країни. Злочинна організація діяла на території Київської, Закарпатської, Харківської, Одеської, Сумської та Дніпропетровської областей.

Під час обшуків за місцями перебування фігурантів та в їхніх підпільних цехах виявили підроблені документи, відбитки печаток і штампів; обладнання для виготовлення підробок, банківські карти, чорнові записи та інші докази злочинної діяльності.

Підготувала: Ніна Петрович