14:35 / 21.04.2024 Происшествия

За два місяці 5 американських танків було втрачено в боях

За останні два місяці російські війська знищили п'ять із 31 американських танків M1 Abrams, які Пентагон відправив в Україну минулої осені.

Про це у коментарі The New York Times.повідомив високопоставлений чиновник США і додав, що ще три були пошкоджені відтоді, як танки були відправлені на фронтові лінії на початку цього року.

За даними Oryx, німецькі танки Leopard також були представлені в Україні, причому не менше 30 було знищено. Але Abrams широко розглядається як один із найпотужніших у світі.

"Те, що його легше знищити безпілотниками, ніж деякі чиновники та експерти спочатку припускали, показує, що "ще один спосіб конфлікту в Україні змінює саму природу сучасної війни", - говорить один із військових експертів.

Незважаючи на свою міць, танки не є непробивними, і найуразливішими вони є там, де їхня важка пластинчаста броня найтонша: на даху, в задній частині моторного блоку і в просторі між корпусом і вежею.

Протягом багатьох років проти них застосовували здебільшого міни, саморобні вибухові пристрої, гранатомети і протитанкові керовані ракети типу "вистрілив і втік", що запускаються з плеча. Вони широко використовувалися на початку війни в Україні, оскільки могли вражати танки зверху і влучати в них у 90 відсотках випадків.

Однак безпілотники, які зараз використовуються проти танків в Україні, ще більш точні і можуть бути спрямовані на ураження танків у найбільш вразливих місцях.

Також у кількох випадках безпілотники FPV були спрямовані на "добивання" танків, які вже були пошкоджені мінами або протитанковими ракетами так, що їх не можна було витягти з поля бою і відремонтувати.

"Залежно від розміру і технологічної складності безпілотники можуть коштувати всього 500 доларів - незначна сума для знищення танка Abram" вартістю 10 мільйонів доларів", - пише NYT.

Раніше видання WP писало, що у небі над лінією фронту в Україні патрулює стільки безпілотників, що українські та російські війська практично не можуть пересуватися, не ризикуючи бути поміченими і підірватися. Зазначається, що така активність перетворила "сіру зону" на "зону смерті".

У виданні переконані, що в поєднанні з широко розповсюдженими мінними полями та нестачею боєприпасів і солдатів ці фактори фактично унеможливлюють для України повернення частини території, як це було 2022 року.

Підготувала: Ніна Петрович