20:48 / 04.04.2024 Происшествия

Добрі літальні об'єкти долетіли до кількох військових об'єктів на території окупованого росією Татарстану, – ГУР МО

Українська розвідка повідомила про значні руйнування внаслідок нещодавньої дронової атаки на різні об'єкти у Татарстані та ураження заводу з виробництва "шахедів".

Як заявив в етері телемаратону представник Головного управління розвідки Андрій Юсов, "ми не коментуємо, не підтверджуємо і не спростовуємо з приводу того, хто чим бив". 

"Бачили усі, що добрі літальні об'єкти долетіли того чудового дня по кількох військових об'єктах на території окупованого росією Татарстану. І так, мова йде саме про військові об'єкти. За попередньою інформацією, уражене підприємство із збору "шахідів"... І там є значні руйнування виробничих потужностей. І ускладнено продовження роботи підприємства", - розповів Юсов.

Він назвав це "добрими результатами" і додав, що "думаю, що подібні радощі будуть і в майбутньому, і радіус їх також збільшуватиметься".

Щодо реакції ООН на атаку по Татарстану, то Юсов наголосив, що "Україна чітко дотримується статуту Організації Об'єднаних Націй на відміну від російської федерації, держави-агресора, яка порушує статут ООН, міжнародне гуманітарне право і щоденно здійснює атаки на цивільну інфраструктуру, вбиває українське цивільне населення..." 

"Весь світ побачив, що росія визнає це як атаку на військовий об'єкт", - додав представник ГУР.

Низка медіа повідомляла, що нічна атака 2 квітня на заводи в Татарстані є спільною операцією Служби безпеки та Головного управління розвідки. 

Український далекобійний дрон влучив в установку первинної переробки нафти на НПЗ в Нижньокамську, після чого там виникла пожежа. Ця установка мала потужність у 8 млн тонн нафти на рік, що становить 2,6% від загальної річної переробки в росії. До речі, завод входить в п'ятірку найбільших НПЗ рф.

Вночі в Татарстані загалом лунали вибухи у декількох населених пунктах. Вибухав "Елаз-Нафтопродукт" у Нижньокамську та завод із виготовлення ударних безпілотників у вільній економічній зоні "Алабуга".

Опісля речник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік під час брифінгу 2 квітня закликав припинити удари по "цивільній інфраструктурі" в росії.

Підготувала: Ніна Петрович