22:11 / 04.04.2024 Происшествия

Вчені зробили неочікуваний висновок щодо вживання алкоголю подружжям

Вчені зробили приголомшливу заяву щодо вживання алкоголю жінками та чоловіками у шлюбі.

Як зазначається у новому дослідженні, фахівці сконцентрували увагу на впливі спиртних звичок на тривалість життя у шлюбі, адже тема фактично не досліджена.

Грунтується дослідження на результатах опитувань у рамках проєкту Health and Retirement Study (HRS), що проводять у Сполучених Штатах кожні два роки за участю людей, яким за 50-т та їхніх партнерів.

Воно охопило 4656 гетеросексуальних пар (9312 осіб), які брали участь у щонайменше трьох хвилях анкетування HRS з 1996 до 2016 року. Опитані повідомляли, чи вживали алкоголь упродовж останніх трьох місяців. Якщо так, то який об'єм в середньому випивали за тиждень. Дані про смертність з-поміж респондентів зібрали станом на 2016 рік.

Науковці дійшли висновку, що якщо і чоловік, і жінка в парі вживали спиртне в останні три місяці, то тривалість життя була більшою порівняно з парами, де випивав лише хтось один чи подружжя не вживали взагалі алкоголь.

"Вчені зробили приголомшливу заяву щодо вживання алкоголю закоханими. Наші інші роботи показали, що у партнерів, які вживають алкоголь разом, якість відносин зазвичай вища. Це можна пояснити тим, що така модель посилює близькість", – йдеться у публікації.

Також, досліджуючи середню кількість спиртного на тиждень, вчені виявили квадратичну залежність між відповідним показником і рівнем смертності. Виявляється, що помірне вживання алкоголю корелювало з вищим рівнем виживання подружжя, якщо порівнювати з тими, хто зловживав спиртним чи утримувався від нього. Подібний об'єм вживання алкоголю у подружжя асоціювався з кращим виживанням. Особливо це стосується жінок.

Підготувала: Ніна Петрович