12:21 / 24.03.2024 Происшествия

Не всім засудженим дозволять воювати

Через війну в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан і вже заговорили про плани мобілізувати засуджених.

Відповідний законопроєкт можуть винести на розгляд Верховної Ради. Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька розповіла «Суспільному», хто із засуджених не зможе потрапити до лав ЗСУ.

Вона зазначила, що під час розробки законопроєкту про звільнення засуджених для служби за контрактом у Збройних силах України обговорювалися ідеї, за якими статтями варто встановити обмеження для мобілізації в'язнів. Так, визначено дві групи засуджених, які не матимуть права служити у ЗСУ.

«В дискусіях, які ми проводили, було дуже багато ідей обмежити постатейно тих, хто виявив бажання, але все одно не зможе приєднатися до лав Збройних Сил. Це засуджені, які отримали свої вироки за статтями проти нацбезпеки, проти державності країни, колаборанти, державні зрадники, ну і ціла група інших статей, які мають таку основу проти державності», – пояснила Висоцька.

Також, за словами чиновниці, другою групою засуджених, яку не мобілізуватимуть, є особи, чиї злочини, пов'язані з військовою службою.

«Тобто це вже люди, які були так чи інакше в нашій армії, але порушили або статут, або інші обов'язки свої і засуджені за цими статтями. Це ініціатива військових, саме таких людей не повертати, якщо вони отримали і відбувають своє кримінальне покарання. Тому з цими ми поки що не займаємось», – додала заступниця міністра.

Висоцька припустила, що під час розгляду законопроєкту будуть запропоновані інші обмеження.

«У народних депутатів може бути інша позиція, наприклад, обмежити насильницькими злочинами або особливо тяжкими злочинами. Але ми вважали, що буде доцільно дати можливість абсолютно всім категоріям за винятком цих двох, а вже практика покаже», – сказала вона.

За словами Висоцької, кожен засуджений так чи інакше відбуде свій строк і вийде на волю і «наша робота полягає в тому, щоб його виправити, ресоціалізувати».

«Тому говорити про те, що на якомусь етапі строку він не може приєднатися до лав ЗСУ, бо кілька десятків років тому, наприклад, вчинив страшний злочин, — несправедливо. Тому що люди виправляються так чи інакше, змінюють свої погляди, світогляд, своє життя. Тому ми вважали за доцільне надати шанс всім іншим категоріям і спробувати попрацювати в такому форматі. Але побачимо, до якого консенсусу дійдуть нардепи», – додала вона.

Також заступниця міністра зауважила, що від військових не було прохання обмежити мобілізацію ув'язнених, засуджених ще за якимись статтями.

«Саме у Генштабу не було такого, тому ми маємо редакцію, в якій тільки дві групи, тобто нацбезпека і воєнні злочини, а у народних депутатів і, в принципі, у експертів, з якими ми дискутували, були і інші підходи, наприклад, особливо тяжкі злочини», – резюмувала Висоцька.