22:22 / 12.03.2024 Происшествия

Вже скро українці зможуть побачити у гарній якості фільм "20 днів у Маріуполі"

Прем'єра українського документального фільму "20 днів у Маріуполі" відбудеться онлайн 21 березня і його можна буде подивитись на платформі кіно та телебачення "Київстар ТБ", пише NV.

Світова прем'єра фільму відбулась на фестивалі незалежного кіно Санденс у США, де стрічка отримала "Приз глядацьких симпатій", а в Україні його вперше показали на фестивалі Docudays.

Крім премії "Оскар" стрічка отримала премію Британської кіноакадемії, а також приз Американської гільдії режисерів. Загалом стрічка отримала 26 міжнародних нагород, так 50 номінацій.

В український прокат "20 днів у Маріуполі" вийшов в кінці серпня 2023 року і за результатами першого ж тижня прокату став найкасовішим документальним фільмом в українському прокаті.

Стрічка повторно вийшла в кінотеатрах після потрапляння в номінації "Оскара". Третя хвиля прокату "20 днів у Маріуполі" стартує в обмеженій кількості кінотеатрів 14 березня.

Крім Мстислава Чернова над документальним проєктом також працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василиса Степаненко. Саме вони у лютому-березні 2022 року опинилися в блокадному Маріуполі та стали останніми журналістами з міжнародною аккредитацією, хто висвітлював усі події в місті в той час.

Через 20 днів журналісти дивом виїхали з міста по зеленому коридору і вивезли весь відзнятий матеріал. У 2023 році вони лауреатами Пулітцерівської премії, а в 2024 - Шевченківської премії.

Підготувала: Ніна Петрович