09:27 / 11.03.2024 Происшествия

Влада може спровокувати чергові корупційні скандали з ВЛК, - думка

Відправка осіб з інвалідністю та обмежено придатних громадян на повторні медогляди призведе до перевантаження складів відповідних комісій і влада ризикує спровокувати нові корупційні ризики.

Таку думку висловила адвокат Кристина Очкур, коментуючи ініціативу законотворців, які пропонують людей з інвалідністю та обмежено придатних громадян повторно відправити на медичні огляди. Адвокат не розуміє, навіщо ті самі люди будуть переглядати висновки про непридатність, які вони раніше вже ухвалювали.

"Наші законодавці придумали, що люди з 2-ю і 3-ю групами інвалідності, а також обмежено придатні мають пройти МСЕК і ВЛК. Але про те, що будуть перевантажені склади цих комісій, ніхто поки що не сказав. Також не було жодного слова про те, що їх замінять або звільнять. Тобто, де логіка? Вважається, що МСЕК і ВЛК могли б повидавати висновки, на які люди не мають права. А хто буде знову переглядати рішення комісій? Ті самі люди?" - задається питанням адвокатеса.

Очкур впевнена, що для перегляду рішень щодо придатності необхідно повністю оновити склади комісій. Якщо в лавах МСЕК та ВЛК лишатимуться посадовці, які раніше й ухвалювали відповідні рішення, це може призвести до нових корупційних ризиків та "збору хабарів".

Підготувала: Ніна Петрович