15:09 / 29.02.2024 Происшествия

Financial Times опублікувала сценарії можливого застосування росією ядерної зброї

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Поріг застосування росією тактичної ядерної зброї нижчий, ніж офіційно заявляє влада рф. Це випливає з матеріалів російських військових, які отримала газета Financial Times.

Журналісти видання отримали від джерел на Заході 29 таємних документів, підготовлених у 2008-2014 роках. Це сценарії військових ігор та презентації для офіцерів Військово-Морського флоту, в яких описані принципи застосування ядерної зброї.

Експерти, які перевірили документи, вважають, що вони актуальні для сучасної російської військової доктрини.

"Це вперше, коли ми бачимо подібні документи у відкритому доступі. Вони показують, що оперативний поріг для застосування ядерної зброї є досить низьким, якщо бажаний результат не може бути досягнутий звичайними засобами", – вважають експерти.

Згідно з матеріалами, Східний військовий округ росії під час військових ігор неодноразово репетирував вторгнення китайських військ. В одному зі сценаріїв росія (представлена як "Північна Федерація") готова застосувати тактичну ядерну зброю проти КНР (представлена як "Південь"), якщо армія противника розпочне другу хвилю наступу.

"Головнокомандувач віддав наказ... застосувати ядерну зброю... у разі розгортання противником підрозділів другого ешелону та загрози подальшого наступу "Півдня" на напрямі головного удару", – пише видання.

У МЗС Китаю заявили, що між двома країнами діє Договір про добросусідство, дружбу та співпрацю, який "юридично закріпив концепцію вічної дружби та неворожості". У договорі сказано, що "сторони підтверджують зобов'язання не застосовувати першими одна проти одної ядерну зброю, а також взаємно не націлювати стратегічні ядерні ракети". 

Критерії можливого застосування ядерної зброї також описані у навчальній презентації для офіцерів ВМС росії, яка не пов'язана з військовими іграми.

До них відносяться висадка військ противника на території рф, поразка російських військ, розгорнутих на кордоні, а також неминучий напад супротивника з використанням звичайних озброєнь.

У презентації поріг застосування ядерної зброї визначено як сукупність факторів, за яких втрати військ росії "незворотно призведуть до їхньої нездатності зупинити велику ворожу агресію", що стане "критичною ситуацією для безпеки росії".

У матеріалах йдеться, що росія може застосувати ядерну зброю, якщо буде знищено 20% підводних човнів з балістичними ракетами, 30% атомних субмарин, три крейсери, три аеродроми або за умови, що по основним і резервним береговим командним центрам завдадуть одночасного удару.

Згідно з документами, російські військові можуть використовувати тактичну ядерну зброю, щоб "стримати держави від агресії... або ескалації військових конфліктів", "припинити агресію" або запобігти поразці російських військ, а також підвищити ефективність військово-морського флоту.

Директор зі стратегії, технологій та контролю над озброєннями Міжнародного інституту стратегічних досліджень Вільям Альберк вважає, що росія, ймовірно, матиме вищий поріг застосування тактичної ядерної зброї проти України, яка не має своєї ядерної зброї і не може провести масштабне наземне вторгнення.

Альберк додав, що кремль розглядає потенційний ядерний удар по Китаю чи США як "протверезливий", а ядерний удар по Україні, ймовірно, призведе до ескалації конфлікту і прямого втручання США чи Великої Британії.

"Це, безперечно, останнє, чого хоче путін", – вважає Альберк.

BAGNET повідомляв, що з початку повномасштабної війни в Україні президент рф володимир путін час від часу натякає на можливе застосування ядерної зброї. У вересні 2022 року він наголошував, що ці заяви - "не блеф". Пізніше він, однак, сказав, що росії "не має сенсу жодного - ані політичного, ані військового" завдавати ядерного удару по Україні.

За даними ЗМІ лідер КНР Сі Цзіньпін також особисто попередив президента путіна щодо неприпустимості застосування ядерної зброї в Україні.

Підготував: Сергій Дага