11:37 / 28.02.2024 Происшествия

Підсанкційний проросійський олігарх Фірташ і аграрій Астіон контролюють ТРЦ "Республіка", – розслідування

Фото: СтопКор

Дмитро Фірташ імовірно зберігає контроль над столичним ТРЦ “Республіка", який опинився під управлінням фірми дніпровського бізнесмена Василя Астіона

Уник націоналізації активів і позбавив українську державу мільярдів гривень? Попри накладені санкції, проросійський олігарх Дмитро Фірташ імовірно зберігає контроль над столичним ТРЦ “Республіка", який опинився під управлінням фірми дніпровського бізнесмена Василя Астіона і може приносити багатомільйонні прибутки неформальним власникам. Своєю чергою, Астіон відомий як фігурант гучної "рейдерської" справи, яка наразі саме розглядається в суді, пише видання "СтопКор".

АМКУ підозрює структури підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа, ексрегіонала Віталія Хомутинніка та його компаньйона Василя Астіона у змові, через яку держбюджет міг недоотримати півтора мільярда гривень. Ідеться про проєкт продажу ТРЦ “Республіка" в Києві, в результаті чого, як встановили журналісти видання СтопКор, торговельно-розважальний комплекс фактично залишився під контролем тих самих власників.

Деталі ймовірної "схеми" – у відеоматеріалі Ольги Левицької.

ТРЦ Respublika Park позиціонує себе як “найбільший та найамбітніший проєкт в Україні та Європі", на його території працюють 250 магазинів відомих українських та міжнародних брендів, фудкорти площею 11 300 м та більше 10 ресторанів, розважальний центр з атракціонами та кінотеатр Multiplex. Відтак можна припустити, що ТРЦ щомісячно генерує багатомільйонні прибутки лише від оренди площ.

Будівництво грандіозного об'єкта стартувало ще у 2012 році, забудовником виступила компанія "Мегаполісжитлобуд", яку пов'язують із бізнесменом Дмитром Фірташем. А фінансування здійснював наближений до нього банк “Надра".

А у 2019 році ТРЦ виставили на торги, і його через імовірно підставний аукціон придбала фірма “Солтекс-Капітал" з орбіти колишнього регіонала Віталія Хомутинніка та його партнера, дніпровського “аграрія" Василя Астіона. І зробили вони це за безцінь: 777,1 млн грн при первісній ціні у близько 2,6 млрд доларів. Таким чином, змова, в якій АМКУ підозрює ділків, коштувала державі близько 1,5 млрд доларів.

АМКУ підозрює фірми з орбіти Хомутинніка та Астіона у змові. Джерело: Скріншот

Зауважимо, Василь Астіон також фігурує в кількох гучних справах про рейдерство. Так, кілька років тому фірма "Інтер Вей Капітал" з орбіти Астіонів ініціювала процедуру штучного банкрутства стосовно найбільшого виробника курятини в Україні – комплексу "Агромарс" (ТМ "Гаврилівські курчата"), заблокувавши роботу підприємства. Наразі у цій справі триває процес у Господарському суді Дніпра – наступне засідання має відбутись у п’ятницю, 1 березня, під головуванням одіозного Артема Суховарова з обійми так званих "суддів Януковича".

Щодо "Республіки", то нині прибутковий об'єкт перебуває в управлінні фірми Астіона, а сотні мільйонів гривень від оренди торгових площ, схоже, через кіпрські офшорні компанії можуть потрапляти до неофіційних власників “Республіки", припускають журналісти. І все це – під час війни, коли ці кошти могли б бути спрямовані до бюджету на потреби оборони та соціальні ініціативи.

Хоча у червні 2021 року РНБО України запровадила повний комплект санкцій проти Дмитра Фірташа через його участь у титановому бізнесі з постачанням сировини на підприємства рф, він імовірно продовжує зберігати контроль над столичним ТРЦ через зв'язку з Хомутинніком та Астіоном.

А у червні 2023 року, за даними видання "Німецька хвиля", Фірташ отримав статус радника постійного представництва Білорусі при міжнародних організаціях у Відні. Оскільки подібні рішення режиму Лукашенка неможливі без схвалення з боку "старшого брата", такий крок фактично є ще одним підтвердженням зв'язків олігарха з державою-агресором та “російського сліду" в схемі з ТРЦ “Республіка".

Нагадаємо, суддя Господарського суду Дніпра Артем Суховаров, попри своє минуле, продовжує здійматися кар'єрними сходинками – чи то за підтримки своєї впливової родини, чи за рахунок зв'язків, які він, ймовірно, вибудував за часи "роботи на Януковича". 

Надія Рогальська

Редакторка, аналітик