00:13 / 28.02.2024 Происшествия

"Слуги" побоюються компенсувати відсутність допомоги від США збільшенням податків

Українська влада не розглядає питання підвищення податків для того, щоб покрити відсутність допомоги від Сполучених Штатів Америки.

Про це в етері телемаратону заявила народна депутатка від "Слуги народу", членкиня комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк.

За її словами, матеріальна і військова допомога США для України надзвичайно важлива.

"Але сьогодні вже стало легше від новин з ЄС — 50 млрд євро виділяють для допомоги Україні. Тому, якщо ми говоримо про соцвиплати — ВПО, пенсії — то допомога від ЄС досить суттєва, і вона є", — сказала депутатка.

За словами Василевської-Смаглюк, є питання щодо ухвалення закону про мобілізацію і фінансування витрат на мобілізацію.

"І зараз уряд працює над альтернативними сценаріями. До кінця місяця буде представлено у ВР план дій від уряду саме для фінансування мобілізації", — сказала вона.

За словами депутатки, президент на зустрічі з фракцією сказав, що він позитивно оцінює можливість надання допомоги США.

"В обхід Сенату її також можна отримати через Світовий банк. Над цим сценарієм також президент працює. Крім цих грошей від США, ми маємо домовленості з конкретними сумами завдяки підписаним меморандумам президентом України з іншими країнами", — сказала Василевська-Смаглюк.

Вона зазначила, що народні депутати, за домовленістю з урядом, до кінця лютого очікують план альтернативних надходжень в Держбюджет.

"Це можуть бути понаднормові надходження з митниці, з податкової, перегляд акцизних зборів, зборів за надра. Але президент проти підвищення податків, тому підвищення податків ми не розглядаємо зараз як основний сценарій. Що стосується курсу гривні, можливих запозичень у Нацбанку — ці також розглядаються варіанти. ОВДП — запозичення через підвищення на внутрішньому ринку, над цим зараз працює Мінфін", — сказала депутатка.

Раніше народна депутатка від "Слуги народу" Роксолана Підласа заявила, що для фінансування захисту України необхідне підвищення податків. Вона запропонувала збільшити військовий збір до 3% тим, хто отримує зарплати від 20 тисяч, а також запровадити податок на розкіш.

Нардеп від "Голосу", перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк заявив, що у Верховній раді не розглядають підвищення податків, зокрема військового збору із зарплат вище 20 тисяч гривень. Це не тільки не закриє "діру" у бюджеті, а й може призвести до тінізації зарплат.

Підготувала: Ніна Петрович