18:50 / 12.02.2024 Происшествия

Підозрюваному у причетності до обстрілу села Гроза оголошено нову підозру

Експоліцейському Дмитру Мамону інкримінували державну зраду, йог ідозрюють у наведенні ворожої  ракети по селу Гроза на Харківщині.

"Поліцейські внутрішньої безпеки Нацполіції встановили, що колишній правоохоронець під час захоплення Куп’янського району, ще у 2022 році, пішов працювати до "народної міліції" окупантів. Там він ніс службу на блок-постах та відбирав машини для потреб армії-агресора. Після деокупації – втік до Росії, де і продовжує нести службу. За це в Україні йому заочно оголошено ще одну підозру", - повідомляє Департамент внутрішньої безпеки Нацполу.

У повідомленнях правоохоронців не вказується ім'я підозрюваного, але за даними УП, йдеться про Дмитра Мамона.

Як вважає Офіс генпрокурора, влітку 2022 року під час окупації Купʼянська підозрюваний добровільно перейшов на бік ворога. Він став "и.о. инспектора дорожно-патрульной службы отдела государственной инспекции безопасности дорожного движения"  у так званому "Управлении внутренних дел Временной гражданской администрации Харьковской области". Він ніс службу на ворожих блокпостах, безпідставно зупиняв та вилучав автомобілі у цивільних.

Згодом він отримав нову "посаду" від окупантів та став "инспектором (дорожно-патрульной службы) взвода №1 отдельной роты ДПС Государственной инспекции безопасности дорожного движения".

Перед деокупацією Харківщини підозрюваний разом зі своїм братом Володимиром втік на територію Росії. Обох братів було звільнено з поліції.

У жовтні 2023 року, за інформацією ДБР, братам Мамонам було повідомлено про підозру у наведенні ракетного удару по кафе у селі Гроза Купʼянського району. Внаслідок атаки загинули 59 мирних мешканців, ще 5 отримали поранення.

Стосовно старшого брата (Володимира) обвинувальний акт за фактом державної зради перебуває на розгляді в суді.

Підготувала: Ніна Петрович