18:42 / 12.02.2024 Происшествия

Українську бабусю вивезли з окупації, де вона жила без пенсії через небажання мати російський паспорт

Фото: Телеграм омбудсмена
З тимчасово окупованого села на Донеччині вивезли 80-річну жінку, яка через важкий стан не могла самостійно пересуватись і тому не мала можливості евакуюватись.
 
Як повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, родичів або знайомих, які б могли за нею доглядати, поблизу не залишилося.

За даними омбудсмена, через відмову отримувати російський паспорт пані Антоніна була у скрутному матеріальному становищі, бо «пенсію» їй не виплачували, а інших засобів існування в неї не було.

До Офісу омбудсмена звернулася донька 80-річної жінки. Розуміючи складність ситуації, вивчили різні варіанти маршрутів виїзду з окупованих територій.

«Кожна деталь враховувалася, зважаючи на стан жінки. Все організували так, щоб була можливість супроводжувати жінку протягом усього часу, з урахуванням ризиків, які могли виникнути при перетині кордонів», — розповів Лубінець.

Евакуація розпочалася ще 24 січня. Маршрут жінки пролягав через тимчасову окуповану територію Донецької області та території росії, Естонії, Латвії, Литви та Польщі. На кожному етапі пані Антоніну супроводжували волонтери, які придбали їй візок та ходунки. 

Попри всі складнощі, 4 лютого жінка нарешті зустрілась зі своєю донькою у місті Львів. Тепер вони разом у Києві.

Підготувала: Ніна Петрович