11:52 / 11.02.2024 Происшествия

Львівські депутати заборонили ображати Ірину Фаріон

6 лютого Львівська обласна рада підтримала звернення із закликом до парламенту та уряду «припинити переслідування» мовознавиці Ірини Фаріон.

Як відомо з трансляції засіданняк, 55 депутатів проголосували за, ще 11 — не голосували. Як зазначає видання ZAXID.NET, звернення «щодо неприпустимості переслідування захисників української мови» ініціювали однопартійці Фаріон з ВО «Свобода» на її підтримку.

«Історія ганебного цькування мовознавиці, професорки Ірини Фаріон — разючий приклад репресій проти тих, хто рішуче обстоює державний статус української мови та національний розвиток України», — йдеться у зверненні.

Депутати облради звернулися до Верховної Ради та Кабміну з вимогою «припинити переслідування Ірини Фаріон і вжити дієвих заходів для утвердження та розвитку державної мови».

А втім, це звернення підтримали не з першого разу. На засіданні Львівської облради 28 грудня 2023 року двічі голосували за аналогічний проєкт, але голосів для ухвалення не вистачило.

Того ж місяця депутати Івано-Франківської міської ради підтримали на сесії звернення до СБУ та Міністерства освіти та науки України із закликом «припинити цькування мовознавця та професора Ірини Фаріон», писало видання ZAXID.NET.

Підготувала: Ніна Петрович