18:52 / 09.02.2024 Происшествия

Журналісти-розслідувачі спростували фейки про Тамаза Сомхішвілі

Журналістська спільнота «Захист британських інвестицій – допомога Україні» навела докази, які спростовують нібито належність британського підприємця Тамаза Сомхішвілі до кримінальних кіл. Розслідувачі опублікували відео, яке свідчить про те, що підприємець з нуля створив нафтовий бізнес, який став найбільшим постачальником сировини для Одеського НПЗ.

Про це йдеться на своїй сторінці спільноти у Facebook.

«Спеціально для всіх проплачених блогерів-ботів на кшталт Аронця, Іванова, Тузова та інших 300-доларових борців з корупцією, які вже більше року розганяють брехливі «темникі» про те, що Тамаз Сомхішвілі нібито кримінальний авторитет, а не чесний підприємець, ми публікуємо ексклюзивне архівне відео, надане нам однією з міжнародних галузевих асоціацій», - наголошують журналісти.

У своєму дописі спільнота зазначає, що британський підприємець створив потужну нафтову компанію, родовища якої давали сировину для українських НПЗ та стимулювали національну економіку.

«На відео добре видно, як з нуля досвідчений нафтовик налагодив видобуток нафти на Південно-Мильдженській групі родовищ на потужностях своїх нафтових компаній. До речі, сама ця нафта з цих родовищ постачалася Тамазом Сомхішвілі на Одеський НПЗ та розвивала українську нафтопереробну галузь та економіку в цілому – до тих пір, поки «талановита» українська влада не знищила Одеський НПЗ, куплений інвестором», - пише спільнота «Захист британських інвестицій – допомога Україні».

Журналісти констатують, корисний для української економіки проект був знищений владою, як і проект британця по реконструкції Харківської площі в Києві.

«Як бачимо, часи йдуть, а політика української влади – віджати, знищити, розвалити і оббрехати – не змінюється. Так само, як це було у випадку з реконструкцією Харківської площі у Києві, інвестиції в яку мали сягнути 160 млн євро, проте корупція україснокї влади завадила цим планам. Втім, на щастя існують чесні розслідувачі та міжнародні юридичні механізми, які неможливо купити і на які неможливо вплинути з Банкової».

Нагадаємо, як повідомлялося, близька до Віталія Кличка юридична фірма «Алексєєв, Боярчуков і партнери» гарантувала британському інвестору Тамазу Сомхішвілі повернення інвестицій, вкладених в інфраструктуру Києва, і втраченої вигоди, проте повністю провалила виконання своїх зобов’язань, незважаючи на підтримку інвестором передвиборчої кампанії Віталія Кличка у 2020 році.