11:02 / 06.02.2024 Происшествия

Ексчиновник міноборони Лієв пройшов поліграф: оприлюднені запитання та результат

Фото: suspilne.media

Екскерівник департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександр Лієв пройшов поліграф, щоб довести невинуватість. У нього виникли труднощі з питанням про вказівки від керівництва. Про це повідомляють Hromadske та "Суспільне".

Дослідження на поліграфі Олександр Лієв організував сам, попередньо вже проходив його 2 лютого.

Усього було сім запитань:

  • Чи отримував Лієв неправомірну вигоду (кошти, майно, цінності, криптовалюту, послуги) за результатами контракту з ТОВ "Львівський Арсенал"?
  • Чи був знайомий із керівником ТОВ "Львівський Арсенал" Юрієм Збітнєвим та представником компанії Sevotech Олексієм Хорошаєвим на час укладення контракту? Та чи мав із ними змову? Чи мав із ними контакти, окрім офіційного листування?
  • Чи знав Лієв наперед, що цей контракт не буде виконаний?
  • Чи наполягав Лієв на включені в контракт положень про штрафні санкції у 200 млн грн у разі зриву контракту?
  • Чи отримував Лієв вказівку від керівництва на укладання контракту з "Львівським Арсеналом" від керівників Міністерства оборони?
  • Чи мав намір Лієв виїхати за межі України з метою переховування від слідства? Чи готовий Лієв сприяти слідству у встановленні істини у цій справі?

Як стверджують журналісти hromadske, із посиланням на результати передтестового дослідження 2 лютого, Лієв, дав неправдиву відповідь на запитання щодо того, чи отримував він вказівку від керівництва на укладання контракту з "Львівським Арсеналом" від керівників Міністерства Оборони.

2 лютого Олександр Лієв відповів на це питання "ні", і ця відповідь, на думку поліграфолога, була неправдивою.

5 лютого, на це саме запитання Лієв відповів: "ні… і так, і ні, тут…" Коли його попросили дати точну відповідь на запитання, він сказав: "ні, тут треба пояснювати".

BAGNET нагадує, Олександра Лієва та ще чотирьох людей підозрюють у розкраданні майже 1,5 мільярда гривень на закупівлі снарядів для ЗСУ.

За даними СБУ, у серпні 2022 року посадовці Міноборони уклали контракт на закупівлю оптової партії артилерійських снарядів з постачальником озброєнь "Львівський арсенал". Потім Міноборони перерахувало на рахунки підприємства гроші, однак артснаряди компанія не відправила.

30 січня відбувся розгляд судової справи щодо Лієва, проте йому не обрали запобіжний захід. Прокурор просив взяти екскерівника департаменту Міноборони під варту із заставою в розмірі 268,9 млн грн, однак суд відмовив у клопотанні. На засіданні шоумен Олександр Педан і керівник служби стратегічного планування та аналізу апарату РНБО Андрій Демартіно висловили бажання взяти Лієва на поруки.

Підготував: Сергій Дага