23:32 / 05.02.2024 Происшествия

Чергова жорстокість рашистів: кримській активістці не дозволяють приймати потрібні ліки

Громадянську журналістку та активістку з Криму Ірину Данилович у колонії позбавили можливості приймати необхідні ліки, без яких вона зазнає тяжких нападів головного та вушного болю, повідомив її батько Броніслав Данилович виданню Крим.Реалії.

За його інформацією, у колонії на роздачу ліків відведено лише 90 хвилин по вівторках і четвергах. За цей час обслуговується лише 20-30 осіб із черги у кілька сотень ув'язнених.

"За можливість бути у прохідній частині черги та отримати ліки серед хворих періодично відбуваються бійки. Ірина в цьому не бере участі й уже кілька місяців позбавлена доступу до медикаментів, які їй виписали лікарі, які ми регулярно відправляємо в посилках. Це просто садизм якийсь", – повідомив Данилович.

Також він наголосив на поганих санітарно-гігієнічних умовах у колонії. Зокрема, там нема гарячої води - і тисяча жінок-в'язнів не можуть нормально помитися. Крім того, недостатнє очищення посуду для їжі впливає на зростання кишкових захворювань у в'язнів, лікуванням яких ніхто не займається, зазначає Броніслав Данилович.

Данилович працювала медсестрою і вела сторінку в соцмережах, а також кілька блогерських колонок, присвячених правам медпрацівників і проблемам охорони здоров’я на окупованому півострові.

Наприкінці минулого року підконтрольний Росії суд у Криму засудив Ірину Данилович до семи років позбавлення волі. Повідомлялося, що ФСБ Росії звинуватила її у виготовленні вибухового пристрою з медичними голками.

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків та затримання Ірини Данилович, а громадські організації України вимагали звільнення активістки.

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму призначив на 15 червня розгляд апеляційної скарги на вирок громадянській журналістці Ірині Данилович.

Підготувала: Ніна Петрович