07:14 / 06.02.2024 Происшествия

У Латвії банда росіян та українців вбила жінку заради елітної вілли на березі моря (фото, відео)

Фото: Житловий комплекс у Латвії

Українські та латвійські поліцейські затримали учасників організованої злочинної групи, які викрали та вбили мешканку Латвії заради її нерухомості. Про це повідомляє Нацполіція та Офіс Генпрокурора.

Жінка мала елітний житловий комплекс вартістю понад 4 млн євро на березі Балтійського моря в курортному місті Саулкрасти.

Маєток складався більш ніж з тридцяти апартаментів, паркінгів та інших інфраструктурних об‘єктів, які вона здавала в оренду.

Потерпіла зникла восени 2019 року. Востаннє її бачили з "клієнтом", який приходив оглянути нерухомість. 

Як виявилось, про статки жінки дізналися двоє громадян російської федерації, які жили у Латвії в статусі біженців і вирішили заволодіти її майном. Для цього вони залучили трьох знайомих громадян України, які спеціально приїхали в Латвію для відйому майна жінки.

Зловмисники під виглядом потенційних клієнтів виманили жінку з житлового комплексу, затягли в машину і вивезли за межі міста, де тортурами та погрозами намагалися змусити її переписати маєток на їх користь. Коли та відмовилась - вбили.

Для розкриття цих злочинів була створена міжнародна слідчо-оперативна група з українських та латвійських поліцейських.

росіян взяли під варту правоохоронці Латвії, а українців знайшли та затримали в Київській та Донецькій областях . В ході обшуків в них вилучено автомати, 600 набоїв, два кілограми тротилу та детонатори.

Крім того, українські поліцейські встановили "чорного нотаріуса", який підробив документи на право власності маєтку вбитої, щоб переоформити його на зловмисників.

Чотирьом фігурантам з України повідомили про підозру:

  • за викрадення людини (ч. 3 ст. 146 Кримінального Кодексу України),
  • умисне вбивство за попередньою змовою (п. 3, 9, 12 ч. 2 ст. 115 ККУ),
  • шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах організованою групою (ч. 4 ст. 190 ККУ),
  • підроблення офіційного документа нотаріусом за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 358 ККУ).

Росіян судитимуть в Латвії за аналогічними статтями латвійського Кримінального Кодексу. Фігурантам загрожує від десяти років до довічного позбавлення волі.

Підготував: Сергій Дага