19:50 / 31.01.2024 Происшествия

Гринкевичі почали ховати майно, - ЗМІ

Фото: Контракти

Світлана Гринкевич передала чотири елітні квартири у Києві та Львові під заставу за кредитними угодами, що може унеможливити їх конфіскацію у майбутньому, йдеться в розслідуванні hromadske.

Журналісти з'ясували, що у травні 2023 року Світлана Гринкевич придбала дві сусідні квартири на Новопечерських липках у Києві площею 50 та 123 квадратних метрів.На той час подібні апартаменти коштували близько 20 мільйонів гривень.

Через день після арешту чоловіка, 31 грудня минулого року, Світлана Гринкевич нібито взяла кредит на 5 мільйонів гривень у Олександра Лапшина. А вже 2 січня вона наклала через цей кредит обтяження на обидві квартири у нотаріуса. В реєстрі ця угода відображається як договір іпотеки.

"Якщо людина боїться, що в неї там можуть щось забрати, вони йдуть до нотаріуса й кажуть: "От у нас є розписка на мільйон, ми хочемо під цю розписку укласти договір іпотеки". Закон України про іпотеку вказує, що іпотекотримач є пріоритетним стягувачем. Тобто, майно забезпечене іпотекою, не можуть забрати", – пояснює адвокат Ярослав Бутирін.

Ще два об’єкти нерухомості Світлана взяла під заставу вже сама надавши позику власній матері Ірині Федак. Остання придбала квартиру в клубному будинку A Nova House у Києві вартістю у 2 мільйони гривень 8 грудня 2023 року. А вже 15 грудня обидві оформили в нотаріуса договір іпотеки: донька начебто позичила мамі $135 тис. (майже 5 млн грн), але ще в листопаді.

Того самого дня, 15 грудня 2023 року, Світлана Гринкевич та Ірина Федак оформили у нотаріуса ще один договір позики, тепер уже на елітні апартаменти у Львові площею майже 130 квадратів. Вони були придбані в листопаді 2023 року. Така нерухомість коштувала щонайменше 7 мільйонів гривень.

У підсумку Світлана Гринкевич напередодні арешту чоловіка та після нього, віддала під заставу за кредитами всі чотири квартири загальною вартістю близько 29 мільйонів гривень.

Підготувала: Ніна Петрович