12:56 / 25.01.2024 Происшествия

8 загиблих від алкогольного отруєння на Одещині: БЕБ скерувало справу до суду

Детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки в Одеській області скерували до суду обвинувальний акт відносно двох осіб, незаконна діяльність яких призвела до масового отруєння сурогатним алкоголем: 8 людей загинуло, 4 госпіталізовані. 

Встановлено, що житель Роздільнянського району Одеської області купував у Дніпрі технічний спирт, отримував його поштою, а потім розводив цей спирт водою, барвниками, харчовими добавками та фасував у тару. 

Алкоголь передавав своїй знайомій, яка продавала його у місцевій крамниці, повідомляє БЕБ.

Детективи Бюро провели 14 обшуків в Одеській області та м. Дніпро. 5 невідкладних обшуків було проведено безпосередньо у населеному пункті, де сталась трагедія. Зокрема у домоволодінні продавчині, у магазині, де збували готову алкогольну продукцію, та у помешканнях постраждалих осіб.  

За результатами слідчих дій вилучено залишки нереалізованих алкогольних напоїв.

Ще 9 обшуків детективи провели у м. Дніпро за місцем зберігання незаконно виготовлених підакцизних товарів. В результаті було виявлено та вилучено технічний спирт у бочках по 20, 200 і 1000 літрів, спирт парфумерний, розчинники технічні в асортименті у тарі по 200 літрів і 1000 літрів, мобільні телефони, оргтехніку тощо.

Медична експертиза визнала, що сурогатний алкоголь містив отруйну хімічну речовину - метанол, яка стала причиною загибелі людей. 

Організатору “бізнесу” та продавчині повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК України за фактом збуту алкогольних напоїв, що становлять загрозу для життя і здоров'я людей, що призвело до отруєння чи спричинило смерть особи. 

Обвинувальні акти скеровано до суду.

Досудове розслідування кримінального провадження здійснювали детективи Територіального управління БЕБ в Одеській області, за оперативного супроводу Управління Служби безпеки України в Одеській області, Департаменту контррозвідки Служби безпеки України, процесуальне керівництво – Одеська  обласна прокуратура.

Раніше детективи встановили також постачальника спирту, що використовувався для виготовлення згадуваних алкогольних напоїв. Йому повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 204 КК України. Рішенням суду обвинуваченому призначено покарання у вигляді 85 тисяч гривень штрафу з конфіскацію майна.

Підготував: Сергій Дага