19:48 / 19.01.2024 Происшествия

Полковнику ЗСУ не вдалося "заробити" десятки тисяч доларів за закупівлях

У столиці "на гарячому" затримали начальника одного з управлінь Командування Сил підтримки ЗСУ та його спільника – гендиректора компанії-постачальника оборонних товарів, які організували схему розкрадання державних коштів на оборонних замовленнях для Сил безпеки та оборони України.

"Мова йде про полковника ЗСУ та керівника Львівської компанії, які налагодили схему "відкатів" під час укладання контрактів. За даними слідства, військовий посадовець мав отримати від підприємця хабар у розмірі майже 45 тис. доларів США. За цю суму він обіцяв укласти договір про поставки оборонних товарів для ЗСУ", - повідомили в СБУ.

у Києві затримали полковника ЗСУ та керівника львівської компаніїФото: СБУ у Львівській області

Обох було затримано під час передачі першого "траншу" в розмірі 14,6 тис. доларів. Водночас сума запланованої угоди підприємця із Збройними Силами становила 36 млн грн.

У ході понад 30 обшуків на робочих місцях та за адресами проживання фігурантів у Києві та Львові правоохоронці вилучили: комп’ютери, мобільні телефони, носії електронної інформації, документи та чорнову бухгалтерію з доказами злочинної схеми; майже 10 млн готівки у гривневому еквіваленті, походження якої з’ясовується.

у Києві затримали полковника ЗСУ та керівника львівської компаніїФото: СБУ у Львівській області

Обом затриманим оголосили підозру у прийнятті пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 ККУ) та пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі (ч. 3 ст. 369 ККУ).Суд обрав їм запобіжний захід у виді тримання під вартою з правом внесення застави – 10 млн грн кожному.

Наразі триває розслідування, встановлюються й інші можливі учасники вказаної протиправної схеми. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми, з конфіскацією майна.

Повідомили: Ніна Петрович