13:34 / 04.01.2024 Происшествия

Росіяни вперше заборонили МАГАТЕ перевірити реакторні зали ЗАЕС

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило, що російські окупанти вперше відмовили його експертам у проведенні перевірок реакторних залів трьох енергоблоків Запорізької АЕС.

"Акцентуючи на постійній небезпеці, з якою стикається станція, команда МАГАТЕ впродовж останніх тижнів продовжує чути регулярні вибухи на деякій відстані від станції. П'ять з шести реакторів ЗАЕС залишаються в стані холодного зупину, в той час, як четвертий енергоблок перебуває в стані гарячого зупину для виробництва пари і тепла, в тому числі для сусіднього міста Енергодар, де проживає більшість персоналу станції", - йдеться у заяві агентства.

За останні два тижні експертам не було дозволено входити до реакторних залів енергоблоків №1, 2 і 6. Обмеження доступу до окремих частин турбінних залів ЗАЕС також залишається.

"Це перший випадок, коли експертам МАГАТЕ не надали доступ до реакторного залу енергоблока, який перебував у стані холодного зупину. Саме там розташована активна зона реактора та відпрацьоване паливо. Команда продовжуватиме запитувати цей доступ", - додали в агентстві.

Раніше BAGNET повідомляв, що російські окупанти продовжують тиснути на українських персонал Запорізької АЕС. Загарбники змушують робітників робити доноси на колег.

Підготував: Сергій Дага