23:13 / 02.01.2024 Происшествия

Ворогу вдалося отримувати оперативну інформацію про влучання ракет через зламані камери киян (відео)

Внаслідок хакерського зламу росіяни отримали віддалений доступ до управління вебкамерами у житлових будинках столиці, повідомила Служба безпеки України.

За даними кіберфахівців ворожі спецслужби зламали дві роботизовані онлайн-камери зовнішнього спостереження, щоб шпигувати за Силами оборони у столиці.

Один із пристроїв знаходився на балконі багатоквартирного будинку і використовувався місцевим ОСББ для моніторингу прибудинкової території. Агресор отримав віддалений доступ до управління цією вебкамерою. Проникнувши до її налаштувань, спецслужби рашистів змінювали кут огляду та під'єднали її до стрімінгової платформи на YouTube.

Таким чином окупанти приховано фіксували всю візуальну інформацію у діапазоні роботи камери.

Інший пристрій зовнішнього спостереження СБУ заблокувала в одному з житлових комплексів Києва. Мешканці використовували його для нагляду за прибудинковим паркінгом.

Кіберфахівці встановили, що цією вебкамерою ворог віддалено керував для прихованої фіксації прилеглої території, у тому числі об'єктів критичної інфраструктури.

За наявною інформацією, за допомогою цих камер агресор збирав дані для підготовки і коригування ударів по Києву.

За всіма викрити фактами тривають комплексні заходи для нейтралізації нових спроб ворога вести розвідувально-підривну діяльність через онлайн-камери.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення РФ кіберфахівці СБУ заблокували роботу близько 10 тис. ІР-камер, які ворог міг використати для коригування ракетних обстрілів по Україні.

СБУ закликає власників вуличних вебкамер припинити онлайн-трансляції зі своїх пристроїв, а громадян - повідомляти про виявлені стріми з таких камер на чат-бот СБУ: t.me/stop_russian_war_bot.

Також СБУ нагадує про заборону на зйомку та оприлюднення відео- і фотоматеріалів щодо діяльності Сил оборони, а також наслідків ворожих обстрілів.

Публікація таких фото- і відеоматеріалів у мережі Інтернет розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону.

Санкція статті Кримінального кодексу передбачає покарання за такий злочин у вигляді тюремного строку до 12 років.

Підготувала: Ніна Петрович