11:02 / 26.12.2023 Происшествия

Банда злочинців "вибивала" гроші у пораненого воїна ЗСУ

Фото: t.me/SBUkr

Служба безпеки та Національна поліція України нейтралізували організоване злочинне угруповання, яке тероризувало і намагалось тримати у страху мешканців Волині.

Про це повідомила Служба безпеки України в Telegram.

"Співробітники СБУ задокументували факт “вибивання” неіснуючого боргу у понад 120 тис. у гривневому еквіваленті з пораненого воїна-гранатометника ЗСУ, який повернувся з передової для лікування та реабілітації", – зазначається у повідомленні.

У повідомленні йдеться, що зловмисники створювали штучні конфліктні ситуації з місцевими жителями, а потім вимагали з них гроші за "мирне вирішення спірних питань".

Коли учасники банди почули відмову у сплаті "данини", вони напали на українського воїна і завдали йому тілесних ушкоджень, унаслідок чого він отримав черепно-мозкову травму та забій шийного відділу хребта. У разі подальшого спротиву рекетирам, вони погрожували потерпілому фізичною розправою.

Служба безпеки затримала трьох учасників злочинного угруповання під час отримання ними частини грошей від чоловіка.

Як зазначає СБУ, організатором банди виявився кримінальник, який відбуває покарання в одній із колоній на Волині за пограбування. Саме він долучив інших учасників, які раніше вже мали тюремні строки за розбій, крадіжки та вимагання.

"Наразі всім чотирьом фігурантам повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання, вчинене організованою групою в умовах воєнного стану, поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження)", – йдеться у повідомленні.

Затриманих тримають під вартою. Розслідування триває. За попередніми даними слідства, їм загрожує до 12 років тюрми.

Підготував: Сергій Дага