18:08 / 15.12.2023 Происшествия

Двоє прорашистських терористів дали свідчення щодо використання рф заборонених фосфорних бомб проти цивільних

Завдяки доказовій базі Служби безпеки України реальні строки ув'язнення отримали ще двоє ворожих спільників, які вступили в окупаційні угруповання рф і воювали проти Сил оборони на східному фронті.

У повідомленні української спецслужби в телеграм-каналі у п'ятницю зазначається, що українські захисники взяли обох бойовиків у полон під час контрнаступальних операцій ЗСУ під Бахмутом.

"У ході досудового розслідування затримані надали свідчення про воєнні злочини рашистів на сході України. Серед них – використання заборонених фосфорних бомб проти цивільної інфраструктури міста Попасна на Луганщині та розграбування Миронівської ТЕС і приватних будинків у Донецькій області", - йдеться в повідомленні.

За інформацією української спецслужби, з огляду на співпрацю зі слідством суд призначив одному зловмиснику 10 років в'язниці, інший проведе за ґратами 15 років.

Як уточнюють у СБУ, один із бойовиків - житель Луганської області - воював проти України ще з 2014 року. Тоді він приєднався до терористичних угруповань російського бойовика Козіцина та обстрілював позиції АТО в районі Світлодарської дуги.

Після початку повномасштабного вторгнення в РФ він вступив до 85 окремої мотострілецької бригади ЗС РФ. Перебуваючи в лавах загарбників, брав участь у боях у районі Бахмута, зокрема для стримування українського контрнаступу поблизу селища Кліщіївка.

Інший бойовик - житель Луганщини, в лютому 2022 року він "мобілізувався" до 6 мотострілецького "козачого" полку 2 армійського корпусу країни-агресора, пройшов на полігоні тактичну та вогневу підготовку для ведення штурмових дій в умовах міської інфраструктури.

Згодом зловмисника "відрядили" на бахмутський напрямок, де він обстрілював бойові позиції українських військ неподалік селища Курдюмівка.

Розслідування проводили співробітники СБУ у Львівській, Донецькій і Луганській областях за процесуального керівництва обласних прокуратур.