20:34 / 14.12.2023 Происшествия

Чиновник на Одещині під час війни купив собі землю і побудував "будиночок" (фото)

Обвинувачений у незаконному привласненні державного майна Григорій Мельниченко, ще будучи у статусі голови Білгород-Дністровської райради на Одещині, придбав під час повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році дві земельні ділянки вартістю майже мільйон гривень, повідомляють журналісти програми "Схеми", з посиланням на Державний реєстр декларацій.

Згодом Мельниченко подарував цю землю батькові. Після цього на одній з ділянок з’явився 400-метровий будинок. Переоформлення прав на батька в майбутньому дозволило зняти арешт із цих ділянок у справі проти Григорія Мельниченка.

Йдеться про земельні ділянки загальною площею 1710 квадратних метрів на загальну суму 980 450 гривень, розташовані на березі річки Дністер у прикордонному селі Маяки Одеської області. Ці землі рекреаційного призначення Мельниченко придбав 29 липня 2022 року.

Обвинувачений у крадіжці посадовець Мельниченко з Одещини купив землю на мільйон та побудував будинок на узбережжі, - ЗМІ 01

Землі розташовані неподалік родинної бази відпочинку "Дім Рибалки", з якої сам Мельниченко регулярно публікує фотографії у соцмережах.

Обвинувачений у крадіжці посадовець Мельниченко з Одещини купив землю на мільйон та побудував будинок на узбережжі, - ЗМІ 02

21 лютого 2023 року Григорій Мельниченко подарував обидві ділянки своєму батьку Віктору. За півтора місяці його батько оформив право власності на 442-метровий будинок із причалом на одній із цих ділянок. Мельниченко у своїй декларації незавершений будинок не вказував.

Обвинувачений у крадіжці посадовець Мельниченко з Одещини купив землю на мільйон та побудував будинок на узбережжі, - ЗМІ 03

Після затримання Мельниченка в серпні на його майно наклали арешт - в тому числі і на дві земельних ділянки у Маяках. Та наступного місяця арешт зняли, адже власник ділянок уже не Григорій Мельниченко, а його батько.

"Наразі іншу численну нерухомість експосадовця також намагаються вивести з-під арешту, пояснюючи, що він раніше нібито уклав попередні договори купівлі-продажу майна і, відповідно, має фінально його продати", - йдеться в публікації.

"Схеми" звернулися до Мельниченка по коментар. Він відмовився говорити про придбання ділянок. На запитання, чому вирішив передарувати їх батькові, відповів так: "Захотів - подарував". На уточнення, коли саме його батько почав зводити будинок на земельних ділянках, не відповів та поклав слухавку.

Григорій Мельниченко був обраний депутатом Білгород-Дністровської районної ради Одеської області у 2020 році від партії мера Одеси Геннадія Труханова "Довіряй ділам", у грудні 2020 став головою райради. Він є зятем Сергія Гриневецького - нардепа кількох скликань, голови Одеської обласної державної адміністрації до 2022 року.

У серпні 2023 року Григорія Мельниченка затримала СБУ - за підозрою у викраденні швидкісного катера Держекоінспекції вартістю 2,7 млн грн. Його відправили під варту з альтернативою внесення застави у 5 мільйонів гривень, пізніше, за повідомленнями одеських ЗМІ, його бачили в одеській кальянній. Згодом суд зменшив йому заставу до 800 тисяч гривень.

Суд відмовив прокурорам у продовженні щодо Мельниченка обов’язків підозрюваного. А прокуратура змінила статтю обвинувачення - тепер його судитимуть за ч. 3 ст. 289 КК України (незаконне заволодіння транспортним засобом, карається позбавленням волі на строк 7-12 років із конфіскацією майна або без такої. - Ред.). Підготовче засідання у справі Мельниченка призначене на 25 грудня.

Після затримання його звільнили з посади голови райради Білгород-Дністровського району

Підготувала: Ніна Петрович