22:00 / 12.12.2023 Происшествия

Піп з московитської церкви допомагав зрадниці працювати на ФСБ

Фото: СБУ

Інформаторка ФСБ, яка коригувала ударирашистів по ЗСУ, "зливала" геолокації підрозділів в районі Краматорська, повідомила 12 грудня Служба безпеки України.

"Її зв'язковим був колишній настоятель одного з храмів Російської православної церкви в Україні на Донеччині, який на початку повномасштабного вторгнення РФ виїхав до країни-агресорки та почав працювати на ФСБ. Раніше зловмисниця була помічницею клірика, а після його втечі до Росії продовжила тримати із ним контакт", - сказано в повідомленні.

Для налагодження розвідувально-підривної діяльності ворожа інформаторка на початку цього року виїжджала до РФ через країни Євросоюзу. Там вона зустрічалася зі своїм "куратором" від ФСБ - ексочільником розвідки артилерії 100-ї окремої мотострілецької бригади окупантів.

Під час зустрічі він провів із фігуранткою інструктаж, визначив їй основні завдання та канали комунікації через клірика РПЦ.

Після цього зловмисниця повернулася в Україну і приступила до збору розвідувальної інформації на користь країни-агресорки, відомості передавалаворогу через заздалегідь відпрацьований анонімний чат в популярному месенджері.

Співробітники СБУ задокументували злочинну діяльність ворожої поплічниці та затримали її у власному помешканні у селищі Красноторка.

Під час обшуку у затриманої вилучили мобільний телефон і планшет, які вона використовувала для передачі розвідданих окупантам. Їй загрожує до восьми років тюрми.

Підготувала: Ніна Петрович