22:44 / 07.12.2023 Происшествия

"Укрзалізниця" планує допомогти українським водіям

"Укрзалізниця" сформувала перший тестовий потяг з українськими вантажівками, які їх власники у такий спосіб намагаються повернути в Україну в умовах блокади пунктів пропуску на кордоні польськими протестувальниками, повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ "Укрзалізниця" (УЗ) Валерій Ткачов.

Він підтвердив справжність вірусного відео, на якому залізницею рухаються завантажені на котрейлерні платформи українські фури. Таким чином, українські експортери намагаються вирішити проблему з перетином українсько-польського кордону, що блокується польськими перевізниками.

Ткачов уточнив, що польські митники наразі проводять огляд завантаженого 23 українськими фурами тестового контрейлерного поїзда, свою затримку пояснюють необхідністю узгодити габарити вантажів та наявність у фурах палива,

"Зараз у нас стоїть завантажений поїзд на переході з Грубешовим (пункт пропуску на українсько-польському кордоні "Ізов - Грубешів", – ред.). У нас вже є завантажені 23 вагони контрейлерні з фурами", – сказав Ткачов.

Увечері у четвер у пресслужбі "Укрзалізниці" повідомили, що перший перший контрейлерний поїзд з вантажівками таки відправили до Польщі.

"Над проєктом компанія працювала два тижні. У складі поїзда 23 платформи, на які було завантажено 13 тягачів з напівпричепами", – додали в компанії.

Поїзд курсує за маршрутом Скнилів (Україна) – Славкув (Польща). Митне та прикордонне оформлення вантажу проходить на залізничному прикордонному переході "Ізов – Грубешів". Аналогічні рейси будуть організовані й у зворотному напрямку. 

Трансфер водіїв автівок з точки завантаження на залізничну платформу в точку розвантаження забезпечується автобусом.

"Наразі ще існують формальні питання щодо швидкого перетину польського кордону, і фахівці вже працюють над прискоренням процесу", – зауважили в "Укрзалізниці".

Підготувала: Ніна Петрович