11:02 / 01.12.2023 Происшествия

СБУ заблокувала 4 нові схеми для ухилянтів

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Служба безпеки України ліквідувала ще 4 схеми ухилення від мобілізації, які діяли в Києві та на Тернопільщині, у Кропивницькому, на Закарпатті та на Буковині. Про це СБУ повідомила у Телеграмі.

Серед затриманих – столичний власник транспортної компанії, що імітувала міжнародні пасажирські перевезення, та посадовець одного з підрозділів ДСНС у Кіровоградській області.

За гроші фігуранти переправляли ухилянтів до країн Євросоюзу на підставі підроблених документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів. Вартість таких "послуг" становила до 8 тисяч доларів. Сума залежала від терміновості втечі та її способу.

Так, у Києві і на Тернопільщині викрито трьох ділків, які відправляли ухилянтів до країн Євросоюзу як водіїв міжнародних пасажирських рейсів. Оборудку організував 48-річний киянин, який придбав на підставну особу транспортне підприємство. Його спільник з Тернопільщини підшукував охочих уникнути мобілізації. Для безперешкодного перетину кордону їхні прізвища заздалегідь вносили до інформаційної системи "Шлях" як водіїв закордонних рейсів.

Ще одна спільниця фігурантів супроводжувала псевдоводіїв до закордонного пункту призначання і поверталася в Україну вже за кермом мікроавтобуса. Для конспірації злочинних дій фігуранти кожні два тижні перереєстровували та змінювали номерні знаки своїх автомобілів.

У Кропивницькому затримано посадовця одного із підрозділів Держслужби з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області. За хабарі він пропонував потенційним призовникам працевлаштуватися у ДСНС. Таким чином фігурант "гарантував" їм "бронь" від мобілізації, зазначили в СБУ.

Крім того, на Закарпатті двоє мешканців Тячівського району переправляли ухилянтів до сусідньої європейської країни вплав через прикордонну річку. У вартість "послуги" входив гідрокостюм, яким споряджали клієнтів.

Підготував: Сергій Дага