11:59 / 30.11.2023 Происшествия

До Почаївської лаври прийшли з обшуками

Фото: apostrophe.ua

Служба безпеки України завітала з обшуками до Почаївської Успенської лаври на Тернопільщині, якою користується УПЦ МП. Про це повідомляє співрозмовник у правоохоронних органах.

Це сталося у четвер вранці, 30 листопада. За попередніми даними, причина візиту - перевірити, чи справді представники лаври поширюють російську ідеологію.

Розташована в Тернопільській області, Почаївська лавра вважається найбільшою православною святинею на Волині. Орендний договір лаври з московським патріархатом діє до 2052 року. Проте у поточному році Міністерство культури створило комісію для перевірки ефективності використання об'єктів лаври.

Крім того, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує парламенту прийняти проєкт постанови (9179), що закликає Кабмін розірвати договір оренди комплексів споруд Почаївської лаври з УПЦ МП. У комітеті вказують, що Московський патріархат отримав право на безоплатне користування державним майном та уникає міністерських перевірок та громадського контролю.

Почаївська лавра була передана в оренду УПЦ МП у 2003 році. Комплекс Почаївської лаври включає 18 споруд, із них шість перебувають на балансі Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. У лютому 2023 року голова Тернопільської обласної ради, Михайло Головко, оголосив про проведення першого засідання робочої групи, яка розглядає правомірність використання комплексу Почаївської Свято-Успенської лаври УПЦ МП.

Підготував: Сергій Дага