00:01 / 24.11.2023 Происшествия

Американські танки не відправилися на український фронт

У вересні США відправили 31 сучасний танк M1A2 Abrams в Україну, але досі ці машини не були застосовані у бойових діях. Причина може полягати в тому, що ці машини не можливо використати з повною користю в нинішніх погодних умовах, а також проти добре укріплених оборонних ліній рашистів, сказали військові аналітики Business Insider.

«Оскільки фронт стабільний, українці, швидше за все, тримають їх у резерві», - сказав Марк Канчіан, полковник морської піхоти США у відставці, який зараз обіймає посаду старшого радника Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

Канчіан допускає, що після отримання першої партії Abrams у вересні, Україна, швидше за все, змішала їх з американськими бойовими машинами піхоти M2 Bradley. Останні з’явилися в українському арсеналі раніше і вже встигли показати себе на полі бою. Американський експерт пояснив, що зараз, в зимових умовах, відправити невеликі групи Bradley і Abrams в бій було б «неефективним» і «важким» рішенням з логістичної точки зору.

Зима в Україні - це багнюка, дощ, мороз і сніг, через які бронетехніці буде дуже важко проїхати. Такі умови не дозволили здійснити жодного значного прориву минулої зими.

Українські військові «чекатимуть слушного моменту», ймовірно, навесні, коли можна буде розпочати новий наступ, - сказав Канчіан.

Експерт з питань Росії в Інституті дослідження війни (ISW) Катерина Степаненко зауважила, що її колеги поки що не бачили жодних доказів участі Abrams в боях. Вона погодилася з Канчіаном, сказавши, що дощ і бруд перешкоджають використанню важкої військової техніки.

Засновник European Resilience Initiative Center в Німеччині Сєргєй Сумленний вважає, що США запізнилися з відправкою танків Abrams. Він зазначив, що затримка у постачанні сучасних західних танків Україні дала російським військам достатньо часу, щоб побудувати добре укріплені оборонні лінії. Через багатокілометрові російські траншеї, ряди бетонних «зубів дракона» і мінні поля у західних танків мало шансів засвітитися на полі бою.

Сумленний навів приклад липневого наступу 47-ї механізованої бригади в Запорізькій області, де, за його словами, українські війська втратили чимало бронемашин Bradley. За даними військово-дослідницької групи Oryx, 34 зі 100 БМП Bradley, які передали США, були знищені.

«Це був єдиний випадок, коли українці використали західні бронемашини у лобовій атаці», - сказав Сумленний, додавши, що навряд чи українська армія захоче зробити це знову.

Він також зауважив, що зараз оборонні лінії окупаційних військ Росії простягаються на більш ніж 1000 кілометрів. В таких умовах 31 танк Abrams - це надто мала кількість. І такі запаси бойових машин не зможуть зіграти «вирішальну роль» на війні.

Підготувала: Ніна Петрович