20:19 / 23.11.2023 Происшествия

Експоліціянт шпигував на користь ворога

Правоохоронець, якого звільнили з Нацполіції у березні 2023 року працював на російську фсб і передавав ворогу інформацію про місця базування та переміщення Сил оборони у Миколаївській та Одеській областях.

За даними СБУ, ворожий інформаторй перебував на території тимчасово окупованого Криму з 2016 до 202 року та періодично їздив до рф, де його залучила до співпраці російська спецслужба. 

На початку повномасштабного вторгнення він отримав завдання повернутися на материкову Україну та влаштуватися в один із підрозділів Національної поліції. Перебуваючи на посаді, він не тільки шпигував для ворога, але й здійснював підривну діяльність проти України. Встановлено, що агент рф передавав українським захисникам неправдиві відомості про шляхи пересування ворожої військової техніки.

Згодом фігуранта звільнили з правоохоронних органів через скоєння ДТП у нетверезому стані, втім він продовжував працювати на користь рф. 

Співробітники СБУ ретельно стежили за кожним кроком російського агента, задокументували його злочинну діяльність і затримали.

Для комунікації із ворогом він використовував "зв’язкових". Одним із них виявився прокремлівський блогер Сергій Лебедєв (більш відомий під псевдонімом "Лохматий"), який перебуває у тимчасово окупованому Донецьку та працює на фсб.

Під час обшуку у затриманого вилучили мобільний телефон, який він використовував для комунікації з ворогом.

На підставі зібраних доказів йому повідомлено про підозру. Зловмиснику обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Підготувала: Ніна Петрович