07:14 / 21.11.2023 Происшествия

Ностальгували за срср та підтримували агресію рф: СБУ затримали ще двох колаборантів

Служба безпеки України затримала ще двох прокремлівських інтернет-агітаторів, які діяли у Харкові та Івано-Франківську. Чоловіки публічно підтримували та виправдовували війну рф проти України, прославляли окупантів та ностальгували за колишнім срср. Про це повідомила пресслужба СБУ.

"СБУ затримала ще двох прокремлівських інтернет-агітаторів, які діяли у Харкові та Івано-Франківську. Зловмисники публічно виправдовували збройну агресію рф проти України, героїзували російських окупантів та вихваляли колишній срср", – зазначається у повідомленні.

СБУ зазначили, що для поширення пропагандистського контенту обидва чоловіки створили анонімні акаунти у соцмережі “Одноклассники”, яка ще з 2014 року заблокована в Україні. Там вони публікували власні антиукраїнські дописи та репостили публікації або відео пропагандистів з країни-агресора.

На Прикарпатті

Кіберфахівцям СБУ вдалось викрити та затримати ворожого агітатора, який популяризував бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер”. Він поширював фейкові “новини з фронту”. Також, неодноразово намагався дискредитувати українських захисників, що воюють на передовій у Донецькій області, насамперед оборонців Авдіївки.

За даними слідства, фігурантом є уродженець села Дубенки, колишній співробітник пенітенціарної служби. Під час обшуків виявили мобільний телефон та комп’ютерну техніку, які він використовував для розповсюдження ворожої пропаганди.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили йому про підозру у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників.

У Харкові

Затримали прихильника рашизму, який вихваляв загарбницьку політику кремля, “ностальгував” за колишнім срср і сподівався на захоплення східного регіону України.

СБУ повідомляли, що він вже раніше отримував підозру, а після цього почав переховуватись від слідства і намагався втекти до росії. Наразі вирішується питання щодо додаткової кваліфікації його злочинних дій. Фігуранту обрано запобіжний захід ‒ тримання під вартою.

За обома викритими фактами тривають розслідування. Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми з конфіскацією майна.

BAGNET нагадує, що 15 листопада Служба безпеки України повідомила, що ще трьох колаборантів, які “здавали” українських патріотів на території захоплених районів Харківської та Херсонської областей, засудили на 6 років позбавлення волі.

Підготував: Сергій Дага