05:56 / 28.10.2023 Происшествия

Журналістка під час телемарафону образила аутистів порівнянням із поведінкою путіна

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець відкрив провадження через порівняння поведінки президента росії владіміра путіна з аутизмом, яке допустила журналістка телеканалу «Рада» Ольга Нємцева.

Про це йдеться у відповіді Лубінця на колективне звернення трьох народних депутаток, яке опублікувала парламентарка Ірина Геращенко.

За словами уповноваженого, він перевірить інформацію, і якщо порушення прав людини підтвердиться, вживатиме заходів.

Також Лубінець розповів, що вже звернувся щодо цього інциденту до очільниці Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольги Герасим’юк. 

Омбудсмен запропонував Нацраді здійснити нагляд і контроль за дотриманням телеканалом «Рада» законодавчо передбачених норм та вимог у сфері медіа — зокрема в етерах телемаратону.

Журналістка Ольга Нємцева в розмові з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком порівняла поведінку путіна з аутизмом. Це спричинило обурення в соцмережах.

Під час етеру Подоляк коментував поїздку путіна на саміт у Китаї.

«Людина (путін — ред.) сама собі щось вигадала і про ATACMS, і про переговори. І говорить цілком серйозно: “Ви знаєте, там, в Україні, ми готові вже сідати за стіл переговорів”. Це ще одна ознака того, що людина вже абсолютно усвідомлює, що є "ізолянтом"», — сказав радник очільника Офісу президента. 

У відповідь ведуча Нємцева заявила: «Так, дуже схоже на аутизм».

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) розкритикувала заяву журналістки. Згодом Нємцева перепросила за «недоречну ремарку».

Підготувала: Ніна Петрович