18:04 / 27.10.2023 Происшествия

Рашистського пілота Красноярцева засудили до 14 років за ґратами за вбивство цивільного чоловіка в Чернігові

Фото ілюстративне
 
російського пілота, майора Олександра Красноярцева засудили до 14 років за ґратами за вбивство цивільного чоловіка в Чернігові. Літак Красноярцева у 2022 році підбили над Черніговом, а його самого взяли в полон.

Про це повідомив Офіс генпрокурора.

Прокурор у суді довів, що 5 березня 2022 року пілот збитого російського літака приземлився на території подвір'я житлового будинку в Чернігові. Окупант намагався сховатися, але його знайшов господар будинку, 42-річний Віталій Сергієнко.

Житель Чернігова був у цивільному одязі, не мав при собі зброї і не становив небезпеки, тобто перебував під захистом міжнародного гуманітарного права. Проте військовий рф умисно розстріляв його з пістолета. Від отриманих травм чоловік помер на місці. Після цього Красноярцева затримали підрозділи ЗСУ.

Суд визнав його винним у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України) та засудив до 14 років позбавлення волі.

Відомо, що Красноярцева судили заочно, оскільки навесні 2022 року його обміняли на п’ятьох українських пілотів. Окрім терміну за ґратами, він має виплатити два мільйони гривень моральної компенсації сестрі загиблого Віталія Сергієнка.

У Головному управлінні розвідки Міноборони повідомили, що він є льотчиком 1-го класу, начальником повітряної, вогневої та тактичної підготовки 2-го змішаного авіаполку 21-ої змішаної авіадивізії ПКС ЗС рф (аеродром «Шагол», м. Челябінськ).

А за даними СБУ, він був «асом» путіна і за свої звірства в Сирії отримав аудієнцією з Башаром Асадом. У мережі знайшли фото путіна, Асада і, ймовірно, одного з пілотів.

5 березня 2022 року над Черніговом у районі Забарівки українські протиповітряні сили збили російський літак Су-34. Після підбиття він упав на околицю приватного сектору.

Два пілоти російського літака катапультувалися на околицях Чернігова. Один із них, майор Константин Криволапов, загинув (відео з ним опублікував «Чернігів оперативний»). Він був у базі даних «Миротворець» як учасник бомбардування мирного населення Сирії.

Інший пілот збитого Су-34, майор Олександр Красноярцев, приземлився на приватний будинок у районі Забарівки, де й потрапив у полон. Під час допиту він заявив, що вперше здійснив виліт над Черніговом, а до цього здійснював нальоти на кордоні.

Красноярцев дав свідчення, що військове командування рф свідомо віддає накази про бомбові удари по об’єктах мирної інфраструктури та житлових кварталах українських міст. При цьому, для ударів використовується не високоточна зброя, а некеровані авіабомби вільного падіння: ОФАБ-250-270, ФАБ-500, ОФЗАБ-500.

 

Підготувала: Ніна Петрович