12:18 / 13.10.2023 Происшествия

ВАКС виніс вирок у справі Князєва

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) затвердив угоду між прокурором та адвокатом Олегом Горецьким, якого разом з ексголовою Верховного суду Князєвим викрили на одержанні 2,7 млн доларів США. Про це повідомляє пресслужба САП.

Зазначається, що 12 жовтня колегія суддів ВАКС затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та адвокатом, якого разом з ексголовою Верховного суду САП та НАБУ викрили на одержанні 2,7 млн доларів США неправомірної вигоди.

Згідно з угодою суд визнав Горецького винуватим у пособництві в пропозиції службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, надати їй та третій особі неправомірну вигоду та наданні такої вигоди за вчинення службовою особою, в інтересах того, хто пропонує та надає таку вигоду, та в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України та у шахрайстві за ч. 4 ст. 190 КК України.

За вироком суду адвокату призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна. Водночас суд звільнив Горецького від відбування призначеного покарання з іспитовим строком 3 роки.

За умовами угоди фігурант зобов’язаний співпрацювати зі стороною обвинувачення та надавати викривальні покази, а також перерахувати 21 млн грн на спеціальний рахунок у Фонд United 24 на спільний проєкт Генштабу ЗСУ, Держспецзв’язку та Міністерства цифрової трансформації — "Армія дронів".

Вилучені в ході розслідування грошові кошти у сумі близько 29 млн грн також будуть перераховані на підтримку Збройних сил України. Крім того, у порядку спеціальної конфіскації стягується 350 тис. доларів США.

BAGNET нагадує, 16 травня Пленум Верховного суду висловив недовіру Всеволоду Князєву. Водночас затриманий у справі про хабарництво Всеволод Князєв все ще залишився суддею.

Тоді ексголові Верховного суду Князєву повідомили про підозру.

На наступний день захист ексголови Верховного суду Всеволода Князєва, якого підозрюють в отриманні хабаря розміром 2,7 млн доларів, оскаржив його затримання.

Проте Вища рада правосуддя дала дозвіл на тримання під вартою Князєва.

У червні НАБУ обшукувало суддю Верховного суду Єленіну у справі Князєва. У неї знайшли 177 750 доларів і 10 000 євро готівкою.

5 вересня розмір застави для колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва зменшено з 75 до 55 мільйонів гривень.

26 вересня стало відомо, що Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила під вартою колишнього очільника Верховного суду Всеволода Князєва.

4 жовтня правоохоронці завершили досудове розслідування у справі колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва. Детективам НАБУ доручили відкрити матеріали стороні захисту для ознайомлення.

Підготував: Сергій Дага