18:57 / 12.10.2023 Происшествия

Правоохоронці знайшли київську чиновницю, яка писала промови для "крівосісі" уже після 24 лютого

Експрем'єру Миколі Азаровуповідомлено про нову підозру, повідомляє СБУ та Київська міська прокуратура, крім того викрито столичну чиновницю, яка навіть під час війни готувала його виступи для російському телебаченні.

Азарова підозрюють в публічних закликах до насильницької зміни та повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовуванні та визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України та державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану.

Правоохоронці також викрили і повідомили про підозру двом поплічницям Азарова, одна з яких є посадовицею столичної РДА.

За даними слідства, Азаров, перебуваючи на території держави-агресора, створив Телеграм-канал, де розміщуються публікації пропагандистського характеру з наративами Кремля, які формують у суспільстві антиукраїнські настрої. Матеріали спрямовані на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України.

У ході документування злочинної діяльності ексвисокопосадовця правоохоронці встановили, що адміністрування Телеграм-каналу за його вказівкою здійснюється двома його помічницями.

Одна з них - є діючим державним службовцем та наразі обіймає посаду начальника організаційного відділу в столичній райдержадміністрації. Інша - колишня співробітниця цієї ж РДА, яка на даний час виїхала на територію РФ. Як свідчить підозра, оприлюднена на сайті Офісу генпрокурора, йдеться про Олену Хохлову та Валентину Хлоп'ячу.

Спільниці разом координували інформаційну пропагандистську діяльність експрем’єра у Телеграм-каналі, а також на його сторінці у забороненій в Україні соціальній мережі та російських ЗМІ. Організовували його інтервʼю та коментарі російським ЗМІ.

Як свідчать аудіозаписи, оприлюднені спецслужбою, чинна чиновниця (Хлоп'яча) здійснювала комунікацію з Азаровим та ворожими пропагандистами не тільки з власної домівки, але й з робочого кабінету в будівлі держустанови.

СБУ зазначає, що також було встановлено, що викрита чиновниця з Києва є керівником одного із підрозділів "Фонду гуманітарної підтримки", створеного Азаровим для фінансування антиукраїнського "Комітету спасіння України". Через ці установи фігурантка регулярно отримувала оплату за свої "послуги".

Підтримуючи активні зв'язки з експрем’єр-міністром та його оточенням, жінки сприяли у проведенні інформаційно-підривної діяльності, яка координується представниками російських спецслужб та спрямована на дискредитацію діючої влади на міжнародній арені, наголошує прокуратура.

Проведені судові психолого-лінгвістичні експертизи опублікованих матеріалів повністю підтверджують факти протиправної діяльності підозрюваних.

Під час обшуків у фігурантки виявлено комп’ютерну техніку та мобільний телефон, які вона використовувала для спілкування з прем’єром-втікачем, його "московською" помічницею та російськими пропагандистами.

 
 
 
 
 
 

Чинній посадовиці РДА повідомлено про підозру особисто за місцем проживання. Колишньому прем’єр-міністру України та іншій його поплічниці – заочно, у зв’язку з перебуванням вказаних осіб у Росії.

Наразі вирішується питання про обрання жінці запобіжного заходу.

Підготувала: Ніна Петрович