15:47 / 06.10.2023 Происшествия

Окупанти створили понад 70 таборів для "перевиховання" українських дітей

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У росії та на тимчасово окупованих територіях України створили щонайменше 70 таборів, де росіяни примусово "перевиховують" депортованих українських дітей. Про це заявив уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону.

"Всіх записують, це офіційна навчальна програма на території рф для українських дітей. Я на цьому наголошую, що саме українських дітей намагаються записати в різні військові організації та провести через подібне “навчання”. росіяни це роблять не просто свідомо, вони хочуть саме з числа українських дітей ростити нове покоління російських військовослужбовців, які в майбутньому напевне, на думку росіян, повинні знову воювати проти України чи проти інших держав. Таке “яничарство” сучасного світу… Станом на зараз ми можемо казати, що не менше ніж 70 подібних таборів діють на території рф, на тимчасово окупованих територіях і в Криму", – заявив Лубінець.

За його словами, в таких таборах “навчання” проходять тисячі дітей, яких навчають розбирати автомат Калашникова, співати російські пісні та готують до військової кар’єри. До такого “перевиховання” залучають як хлопців, так і дівчат.

"Свідомо росіяни вчиняють дії, які направлені на примусове переміщення дітей з однієї етногрупи в іншу. Це є однією з ознак геноциду як воєнного злочину… На жаль, багато міжнародних експертів, які працюють над питанням документування воєнних злочинів, все ніяк не можуть знайти докази вчинення саме злочинів проти людяності, які підпадають під геноцид", – сказав уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець.

Раніше BAGNET повідомляв, що до України повернули двох братів – 13-річного Кирила та 4-річного Сергія, які перебували на тимчасово окупованих територіях.

Підготував: Сергій Дага