09:27 / 03.10.2023 Происшествия

Суд визнав Коломойського громадянином України

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Шевченківський районний суд Києва офіційно визнав, що бізнесмен Ігор Коломойський є громадянином України. Про це повідомляють "Українські новини" з посиланням на матеріали суду.

Обираючи запобіжний захід Коломойському, суд зазначив, що він народився в місті Дніпропетровськ і є громадянином України, який підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209 КК України.

Натомість, суд жодного разу не підняв питання і не зʼясовував, чи є Коломойський громадянином іншої країни, зокрема, чи має він громадянство Кіпру та Ізраїлю.

Раніше BAGNET повідомляв, що 2 вересня 2023 року колишній власник "ПриватБанку" Ігор Коломойський отримав підозру у шахрайстві та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. Тоді Коломойський відкинув всі звинувачення і заявив, що справа є політично мотивованою.

4 вересня 2023 року Коломойський був заарештований і поміщений під варту на два місяці. Пізніше суд замінив йому запобіжний захід на заставу в розмірі 509 мільйонів гривень.

А вже 7 вересня НАБУ повідомило Коломойському про підозру у заволодінні 9,2 млрд грн "ПриватБанку".

6 вересня Апеляційний суд Києва переніс розгляд справи Ігоря Коломойського на 25 вересня. До того він залишатиметься під вартою у столичному СІЗО. Причина такого рішення зі слів судді — відсутність необхідних матеріалів для розгляду справи.

8 вересня НАБУ й САП заарештували активи Коломойського вартістю понад 3 млрд грн.

25 вересня на суді Коломойський заявив, що українське громадянство він втратив, а паспорт лишився. Він пояснив, що йому про це не повідомляли, але це випливає з матеріалів справи. Бізнесмен також котре підтвердив, що має також паспорт Кіпру та Ізраїлю.

Підготував: Сергій Дага