14:15 / 01.10.2023 Происшествия

Чоловіків з інвалідністю можуть почати мобілізовувати

Українські депутати запропонували мобілізовувати українців з інвалідністю на добровільній основі.

Відповідний законопроєкт оприлюднили на сайті Верховної Ради України.

Наразі вони не підлягають призову. Юрист зазначив, що особи з інвалідністю ІІІ групи, тобто з легкими розладами здоров’я, зможуть проходити альтернативну службу.

Як йдеться у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову під час мобілізації не підлягають такі військовозобов’язані:

  • які визнані особами з інвалідністю;
  • які відповідно до висновку військово-лікарської комісії, тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров’я на термін до пів року, з наступним проходженням військово-лікарської комісії.

Водночас за частиною другої цієї статті, осіб з інвалідністю під час мобілізації можуть призвати на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Як повідомив адвокат Іван Ліберман "Фактам", брати участь у бойових діях можна по-різному, нести альтернативну службу.

"Можна підносити боєприпаси, копати траншеї чи готувати їжу тощо. Тобто служба у війську ЗСУ може бути абсолютно різною, так звана альтернативна служба", - уточнив він.

За його словами, багато українців до війни підробили собі довідки про інвалідність III групи для незаконного отримання соцвиплат, пільг, для поїздок у санаторії тощо.

"Таким чином, багато здорових людей, у яких немає інвалідності, зараз будуть тимчасово за згодою, а потім і обов’язково служити у війську", - пояснив юрист.

Ліберман зауважив, що усе "тимчасове" або "за згодою", швидко починає бути "обов’язковим" та під відповідальність.