23:32 / 21.09.2023 Происшествия

Майже два десятки ухилянтів пішли на майже смертельний ризик, аби виїхати з України (відео)

Вісімнадцять громадян України мали намір незаконно перетнути кордон, повідомили прикордонники.

З’ясувалося, що жителі Харківської, Дніпропетровської, Київської, Кіровоградської та Одеської областей, вирішили незаконно потрапити за кордон, щоб уникнути призову на військову службу. Для цього через мережу Інтернет вони зв’язались з організаторами, які повідомляли, що їм необхідно робити та вказували маршрути руху. За це «мандрівники» мали заплатити до 5000 $ США з кожного.

Особливість подорожі полягала в тому, що «туристи» не усвідомлювали небезпеку їхнього маршруту. До місця збору їх довозили в причепах з зерном, дехто чекав вказівок знаходячись у лісосмугах по декілька діб.

Прикордонники постійно відстежують протиправні схеми, виявляють та затримують не тільки «горе мандрівників», а й організаторів та переправників. Так, у вересні цього року за незаконне переправлення осіб через державний кордон України одного з організаторів незаконного бізнесу було засуджено до п’яти років позбавлення волі.

Стосовно осіб, які намагалися незаконно потрапити до Молдови, складено протоколи про вчинення ними адмінправопорушення, передбаченого ст. 204-1 КУпАП «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України», а самих громадян направлено до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Підготувала: Ніна Петрович