10:00 / 14.09.2023 Происшествия

Батальйон Носенка: як у США відмивають брудні гроші Коломойського та російських олігархів

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Поки уряд США інвестує мільярди доларів в антикорупційні реформи в Україні, українці, які займаються відмиванням грошей, знаходять притулок у Сполучених Штатах.

Команда видання отримала дані, які викривають нові схеми українських олігархів, пов’язаних з російською організованою злочинністю та військовими злочинцями, які налагоджують канали відмивання грошей з України до США за допомогою офшорних компаній. Про це пише видання Usdaily.info.

Одним із них є громадянин України Сергій Носенко. Він позиціонує себе як інвестиційний банкір і керівник «International Investment Partners». Але це лише прикриття протиправної діяльності Сергія Носенка. Основний прибуток знаходиться в тіні, оскільки походить від відмивання коштів українських і російських олігархів. А центральна фігура, яку обслуговують компанії Носенка – це Ігор Коломойський.

Основними ланками у відмиванні грошей Носенком є IIP New York (зареєстрований на нього) і Gatewood Capital (зареєстрований на його дочку Дарію Носенко). 

За даними редакції, ці компанії давно пов'язують з олігархом Коломойським. Саме вони використовуються для проведення «брудних» фінансових операцій і реалізації незаконних інвестиційних схем через AlphaGen Group, яка є холдинговою компанією офшорного фонду Cayman Capella Securities, яким керують Хемал Гала, Аві Квітель і Джеймс Вердоне. Свідченням впливу олігарха Коломойського, який перебуває під санкціями США, є наявність у цьому ланцюжку компанії Optima management project. 

Через кіпрську компанію Sparotin Ltd вона пов’язана з Optima International у Маямі. Цей бізнес має пряме відношення через його бенефіціарного власника Сергія Носенка. 

Крім того, він є бенефіціаром Smile Assistance Ltd GB, IIP Holdings US, Novitra Ltd, Darista Ltd. Через своїх директорів: Еріку Акменкалне, Яну Ременюк, Еліезера Данцигера та інших Носенко брав участь в операціях з відмивання коштів, які проводилися від імені компаній, афілійованих з Коломойським у Європі, США та Латинській Америці.

Більшість із цих компаній реєстрували свої операції через Київську нотаріальну контору Анни Карташової, яка знову ж таки має тісні зв'язки з Коломойським. 

У схемах також фігурують люди, які прямо чи опосередковано пов’язані з олігархом: Денис Балашов (Sparotin Ltd, VS Entertainment (Vega-Star) та Олексій Олейников (Inventures Investment Group). Цікаво, що більшість операцій проводилися через ПравексБанк, власником якого є колишній мер Києва Леонід Черновецький, з погодженням тодішнього керівника установи Тараса Кириченка. Останній має пряме відношення до компанії InVentures, яка була учасником інвестиційної схеми PulseCapital і має тісні стосунки з Vega Star.

Усі вищезгадані компанії були частиною схеми Коломойського з придбання XXI Century Investments Public Limited через Ovaro Holding Ltd після незаконного переведення коштів із ПриватБанку до США.

Усі ці схеми та компанії пов’язані через Сергія Носенка. Його компанії відповідальні за сотні операцій з відмивання грошей, включно з незаконним продажем «Укранафтобуріння». Видання зазначає, що Носенко не цурається працювати на російських олігархів. Прикладом є Заур Геккієв, уродженець Кабардино-Балкарії, який після повномасштабного вторгнення Росії в Україну опинився під санкційним тиском.

ФБР вже кілька років розслідує Ігоря Коломойського та його спільників, причетних до відмивання брудних грошей у США. Сумнівні компанії та схеми Сергія Носенка не є винятком.