18:32 / 12.09.2023 Происшествия

Окупанти розробили новий дрон-камікадзе "Скальпель"

Фото ілюстративне

російське конструкторське бюро "Восток" розробило новий дрон-камікадзе "Скальпель".

Безпілотник може замінити всім відомий БПЛА "Ланцет" від Zala. Про це повідомляє Defence Express.

Як заявляють розробники, "Скальпель" матиме відсік корисного навантаження діаметром 125 мм та довжиною 650 мм. Це дозволить оснастити його різними бойовими частинами загальною вагою до 5 кг.

Дрон має максимальну злітну вагу до 10,5 кг, має крейсерську швидкість до 120 км та дальність польоту до 40 км. А запускатись буде з катапульти. Його аеродинамічна форма з подвійними Х-подібними крилами подібна до дрона "Ланцет".

Порівняно з "Ланцетом", "Скальпель" має більше на 2 кг корисне навантаження та більшу на 10 км/год крейсерську швидкість. Що стосується часу баражування "Скальпель", то його не розголошують.

Вартість виробництва "Ланцет" не розголошують, однак розробники "Скальпеля" заявляють, що він виготовлятиметься за "доступною ціною".

Також відомо, що деякі компоненти дрона мають іноземне походження. При цьому під деякими мається на увазі майже все, зокрема на "Ланцеті" використовується дешевий чеський електромотор для авіамоделізму.

Це збільшує вірогідність того, що всі основні системи дрона можуть мати іноземне походження.

ZALA Lancet – це російський баражуючий боєприпас. Його швидкість руху в повітрі становить до 300 км/год, радіус польоту – до 40 км. Максимальна вага дрона – 12 кг.

російські окупанти використовують такі безпілотники переважно для пошкодження чи знищення великих цілей типу артилерійських систем та засобів ППО.