20:30 / 11.09.2023 Происшествия

Не вдалося ідентифікувати 57 жертв із масового поховання на околицях Ізюма

Правоохоронцям не вдалося ідентифікувати 57 жертв із масового поховання на околицях Ізюма Харківської області.

Про це речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко розповів у коментарі "Укрінформу".

"57 осіб, на жаль, ідентифікувати не вдалося. Щодо ще 58 осіб встановлені анкетні дані, але немає родичів цих загиблих, щоб провести ДНК-експертизу.

Під час огляду ексгумованих тіл експерти виявили у 15 жертв вогнепальні поранення, у 87 - вибухові травми, у щонайменше 15 - ознаки катувань (зокрема, вони знайдені зі зв’язаними руками, мотузками на шиї), у 23 - переломи щелеп, кісток голови, рук, ребер", - сказав Чубенко.

Чубенко зазначив, що у ході слідства правоохоронці з експертами понад 100 разів оглядали місце поховання, було призначено більш ніж 450 різних експертиз для встановлення причин смерті, наявності тілесних ушкоджень, а також особливих ознак, які можуть допомогти в ідентифікації.

Понад 20 загиблих мають ушкодження у вигляді переломів різних частин тіла, 15 - були застрелені.

Російські війська втекли з Ізюма 10 вересня, залишивши чимало військової техніки. 15 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що після деокупації Ізюма Харківської області у місті виявили поховання людей. 23 вересня у звільненому місті Ізюм закінчили ексгумацію з масового поховання убитих окупантами мешканців – загалом підняли 447 тіл, серед яких були діти.