11:40 / 06.09.2023 Происшествия

СБУ повідомило про підозру Фрідману у фінансуванні війни росії проти Україні

Фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Служба безпеки України повідомила про підозру російському олігарху Михайлу Фрідману у фінансуванні війни росії в Україні. Про це повідомляє СБУ.

За даними слідства, Фрідман, який є одним із найбільших олігархів Росії, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну перерахував близько 2 мільярдів рублів на рахунки військових заводів РФ. Зокрема, він фінансував “Тульський патронний завод”, який виробляє набої, та “Уральський оптико-механічний завод імені Яламова”, де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків та вертольотів рф.

Фрідман також використовував бізнес-активи своєї компанії “Альфа-Груп” для масового розповсюдження сухпайків, одягу та іншої продукції під торговим знаком “армия россии” серед російських окупантів. Крім того, він організував збір матеріально-технічної допомоги для потреб окупаційних угруповань рф, а його страхові компанії страхують військову техніку і життя й здоров’я російських військових на фронті.

Крім того, Фрідман допоміг провести мобільний зв’язок у тимчасово окупованих регіонах України, що контролюється російськими спецслужбами. Це відбулося завдяки співпраці його власного телекомунікаційного підприємства з фсб.

За скоєні злочини Фрідману загрожує до 8 років тюрми з конфіскацією майна.

Наразі Фрідман переховується від правосуддя за кордоном. СБУ проводить комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

Підготував: Сергій Дага