19:32 / 04.09.2023 Происшествия

Лікарі врятували українського захисника: осколок пройшов за 2 мм від великої артерії оболонки мозку

Металевий 5 мм уламок пройшов за 2 мм від великої артерії оболонки мозку українського воїна, а потім упритул до середньої мозкової артерії. Зміщення траєкторії на кілька міліметрів призвело б до утворення величезної гематоми та неминучої смерті… 

На Дніпропетровщині лікарі всіх військових та цивільних лікувальних закладів у режимі 24/7 рятують важкопоранених воїнів, міцно тримають медичний фронт і щодня служать Україні, доводячи, що наші медики одні з найкращих у світі.

Одну історію з рятування українського захисника, який перебував між життям та смертю, проте вижив, розповів заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор кафедри нервових хвороб та нейрохірургії, завідувач відділення церебральної нейрохірургії Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені І. І. Мечникова Андрій Сірко, повідомляє "АрміяІнформ".

— Із Григорієм Пилипенком оперували молодого бійця, який зазнав мінно-вибухового поранення черепа та головного мозку, — зазначив Андрій Григорович. — Наркоз проводив досвідчений лікар Олександр Машин. Під час операції виявилося, що металевий 5-мм уламок пройшов за 2 мм від великої артерії оболонки мозку українського воїна, а потім упритул до середньої мозкової артерії. Зміщення траєкторії на кілька міліметрів призвело б до утворення величезної гематоми та неминучої смерті… 

Зі слів лікаря, чоловік народився у сорочці. 

— Усі уламки та гематоми видалені. Судини збережені, — розповів Андрій Сірко. — Пацієнта перевели із реанімації до відділення нейрохірургії. Він у ясній свідомості. Налаштований оптимістично. Дай Боже йому сил та здоров’я.

Нагадаємо, що нещодавно український вчений-нейрохірург Андрій Григорович Сірко був відзначений державною нагородою «Національна Легенда України». Напередодні Дня Незалежності України Володимир Зеленський особисто вручив відзнаку видатному медику.

Нейрохірург Андрій Сірко оперує пацієнтів із тяжкими проникаючими пораненнями черепа та головного мозку. Від початку широкомасштабної війни з росією лікар врятував сотні життів українських військових: особисто провів понад 700 операцій.