11:40 / 01.09.2023 Происшествия

СБУ встановила колаборантів, які допомагали окупантам організовувати фейкові "вибори"

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Службі безпеки України вдалося встановити понад 3,5 тис. організаторів та учасників фейкових "виборів" рф у тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України, повідомляє СБУ.

СБУ встановила особи понад 3,5 тис. колаборантів та їхніх російських "кураторів", які беруть участь в організації незаконного голосування, а також "кандидатів" на цих псевдовиборах. Використовуючи фейкове голосування, країна-агресор сподівається "легалізувати" своїх ставлеників в окупаційних органах рф у тимчасово захоплених районах Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

Слідством становлено, що представникам так званих "виборчкомів" загарбники обіцяють грошову винагороду у розмірі від 10 тис. російських рублів.

Крім того, рашисти планують проводити подворові обходи помешкань місцевих жителів для збору підписів за "потрібних кандидатів". Збір "голосів" хочуть проводити у присутності озброєних представників окупаційної поліції рф.

За всіма викритими фактами тривають розслідування у межах кримінальних проваджень, розпочатих слідчими Служби безпеки за двома статтями:
▪️ ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
▪️ ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

СБУ продовжує документувати злочини російських військових, додають в повідомленні.

Підготував: Сергій Дага